7    Feb 20120 kommentarer

Sagan om trädet

Sagan om ringen (Bildkälla: http://www.lordoftherings.net/)

Sagan om ringen (Bildkälla: http://www.lordoftherings.net/)

Traditionellt sätt släktforskar de flesta om sin egen släkt. Eller om en släkt som de har någon koppling till. 21-åriga Chalmers studenten Emil Johansson har valt att göra ett mer säreget släktträd. För ett par veckor sedan fick han internationellt uppmärksamhet när han publicerade sitt gigantiska släktträd över de flesta karaktärer från Sagan om ringen.

Mitt namn är Emil Johansson och jag är vad man skulle kunna beskriva som överdrivet entusiastisk över Tolkiens Sagan om ringen. Detta har lett mig till ett projekt där jag försöker samla alla karaktärer och varelser från Midgård i ett gigantiskt släktträd.

För ett och ett halvt år sedan började jag läsa kemiteknik på Chalmers Tekniska Högskola men det var inget enkelt val. Jag har en brinnande passion för att fotografera och ställdes inför valet mellan att syssla med det på heltid eller studera vidare och läsa det skolämne jag alltid varit mest intresserad av. Tillsammans med min flickvän flyttade jag till Göteborg och fann mig ganska snabbt i studentlivet.

En del av Emils träd. Klicka på bilden för att titta på hela trädet.

En del av Emils träd. Klicka på bilden för att titta på hela trädet.

Under hösten förra året arrangerade jag nollning för nyantagna kemister tillsammans med några goda vänner. Vi spenderade drygt en månad med att ordna aktiviteter, laga mat och engagera oss för att välkomna de nya studenterna och när detta var över upptäckte jag att jag hade en hel del fritid. Många skulle nog beskriva mig som en kreativ person som gillar att jobba med projekt och i november förra året blev mitt nya projekt att färdigställa något jag började på för sex år sedan.

Jag läste Sagan om ringen för första gången när jag gick i trean eller fyran, precis innan filmerna kom, och fastnade direkt. För någon med så livlig fantasi som jag var det underbart att komma på historier kring karaktärerna i böckerna. Snart upptäckte jag Silmarillion och alla verk publicerade efter Tolkiens död. I dessa finns världen såväl beskriven att den skulle kunna vara helt verklig. Om jag ska vara ärlig kommer jag inte ihåg hur det kom sig att jag började på familjeträdet. Jag arbetade längre än vad jag vill erkänna och färdigställde min första version på ett stort ritpapper. Den innehöll över 600 karaktärer.

Projektet var från början helt för min egen skull och var aldrig tänkt att publiceras. Tanken att det skulle vara väldigt roligt att visa upp släktträdet slog mig givetvis men jag visste inte hur jag skulle gå till väga, förrän i november förra året. Kanske var det problemlösningsandan på Chalmers som fick mig att inse att det faktiskt var möjligt att göra en webbversion.

Den 14 januari valde jag att köpa ett domännamn, lotrproject.com, och publicerade trädet där. Då hade den 646 karaktärer inlagda. För att dela med mig av de uppdateringar jag gjorde på projektet skapade jag ett twitterkonto. Jag trodde aldrig att sidan skulle få särskilt stor uppmärksamhet och så blev det också, i ungefär en vecka. Sedan tog det fart. Den 21 januari spred ett antal större bloggar och nyhetssidor nyheten om släktträdet och på den vägen är det.

Det kvarstår en stor del arbete. Sedan publiceringen har jag mottagit en ström av feedback med både rättelser och förslag på framtida funktioner. Min gissning är att det är ungefär 100 karaktärer kvar som inte finns inlagda. Att publicera trädet var antagligen ett av mina bästa val. Jag fått ovärderlig feedback och dessutom har det motiverat mig till att fortsätta att jobba med projektet. Nu hoppas jag bli klar inom en månad, men det sa jag å andra sidan för en månad sedan också. Mycket arbete har bestått i programmering för att minska laddningstiden för besökarna och lägga till ny funktionalitet.

Det stora antalet karaktärer i databasen, nu över 700 stycken, ger en spännande inblick i Tolkiens värld och visar en hel del intressanta saker. Det finns inga dvärgkvinnor nämnda. Men sett till de andra raserna är kanske dvärgarna de som är minst kända, så det behöver inte vara konstigt att de inte nämns. Könsfördelningen globalt sett är ungefär 18 % kvinnor mot 82 % män med störst andel kvinnor hos alverna. Många har reagerat på att Sam och Rose Cotton fick 12 barn, var och en uppkallad efter betydelsefulla människor från runt om i Midgård.

Emil Johansson skaparen av trädet. Foto: Janni Sundén.

Emil Johansson, skaparen av trädet. Foto: Janni Sundén.

Många av böckerna om Midgård är publicerade efter J.R.R. Tolkiens död och sammanställda av hans son Christopher Tolkien. Han har efter bästa förmåga försökt tolka och tyda hans fars många anteckningar. Många av anteckningarna är motsägelsefulla och visar på hur världen utvecklats allt eftersom böckerna skrevs. Detta gör det svårt att sammanställa ett släktträd som är en absolut sanning och mina planer just nu består i att utveckla något slags referenssystem.

Vissa karaktärer är det väldigt lite känt kring och ett exempel är Tom Bombadil. Vem han är, var han kommer ifrån och varför ringen inte påverkar honom förblir ett mysterium. Tolkien har lämnat många lösa trådar genom böckerna och det kanske är det som gör dem så fascinerande för många fans. Bara fantasin sätter gränser.

Vi på MyHeritage vill tack Emil, för att du tog dig tid att skriva inlägget. Vi önskar dig lycka till med att färdigställa trädet.

Klicka här för att ta en titt på hela trädet.

Dela |
Kommentarer (0) Trackbacks (0)

Ännu inga kommentarer


Lämna en kommentar

Skicka

Lämna en kommentar
Vänligen ange ett namn
Vänligen ange en e-postadress

Ännu inga trackbacks.

Om oss  |  Sekretess  |  Berätta för en kompis  |  Kundtjänst  |  Webbkarta
Upphovsrätt &kopia; 2016 MyHeritage ab, Alla rättigheter förbehålles