Faster Huldas avskedsdikt

Faster Huldas avskedsdikt
Emigranten Hulda

Emigranten Hulda

I denna värld syns allting gå så vrångt
Mitt liv tycks ej att räcka very långt
Tänk att jag, som ej är tjugo år
Skall vissna bort uti min ungdomsvår

Jag vet, att jag nu måste lämna allt
Och har min själ åt Herren anbefallt
Sörg mig ej, ty vet jag går
Att möta Pappa och syster vår

Min kära Moder, långt ifrån mig är
O, vad jag önskar att hon vore här!
Och syskon alla, både när och fjärran
Vi mötas få en
gång hos Herran


Denna avskedsdikt fick jag av min faster 2005. Det var hennes faster Hulda som hade skrivit den. Jag tycker hon har ett överskott i sättet att skämta med orden ”very long”. Jag blev inspirerad av hennes dikt och hennes foto som följde med. Tillsammans med denna dikt hade hon skickat hem en bibel till mamman sin i Småland, från Oakland i den amerikanska delstaten Kalifornien i oktober 1905. Dit hade hon åkt två år tidigare för att få ett bättre liv. Hennes sjukdom var diabetes. Hon dog en månad efter att hon skickat hem hennes bibel och dikten. Och samma år dog hennes syster Agda i samma sjukdom hemma i Sverige. Bibeln hittade min faster hemma hos Huldas mamma 1931. När min farfar dog 1972 ärvde hon den och 2005 fick jag den.

Jag blev så berörd av denna gåva från min faster att jag beslutade mig för att skriva en historia om Hulda. Hon borde inte ha dött så ung. Hon borde fått en ny chans. Efter att ha varit på skrivarkurs i Sevilla fick jag tron på att det kunde bli en hel roman. Nu har jag allt material som jag behöver för att skriva romanen, och den kommer ut till hösten.

Jag som skriver heter Christine Sabel och är född i Blomkulla utanför Nybro i Småland 1959,1967 flyttade vi till Flerohopp. Och 1968 flyttade vi till Nybro och det var så modernt i den nybyggda lägenheten som vi flyttade in i. Farmor och farfar bodde i Elmhult, en liten by utanför Högsby. Jag tyckte det var så spännande att hälsa på dem som levt på 1800-talet. De berättade om ett liv som var helt annorlunda än mitt i 60-talets Sverige. De hade så många historier. Farfar hade varit i ”Amerikat” som han kallade det. Min faster släktforskade, nu har hennes son tagit över. Jag har fått bra information från honom.

Det som verkligen väckte mitt intresse för släktforskning var när jag 2005 mottog dikten, bibeln och ett kort på två vackra kvinnor. Kortet föreställde min farfars systrar som utvandrat till USA. Jag har lyckats släktforska tre generationer tillbaka. Jag har upptäckt att min släkt var hederliga, starka och imponerande människor.

Hulda skickade hem både dikt och en bibel till sin mamma i Småland.

Hulda skickade hem både en dikt och en bibel till sin mamma i Småland.

Jag har fått kontakt med två sysslingar, en i Sverige och en i Seattle i den nordamerikanska delstaten Washingtons på USA:s västkust. De har berikat mitt liv och jag känner mig mer förankrad i historien.

Hulda bodde i mörkaste Småland, ett par mil från Högsby. I ett litet soldattorp, därav släktnamnet Sabel. Hon hade nio syskon. Hennes två år äldre syster Hilma emigrerade även hon till USA. Där gifte hon sig och bosatte sig till sist i Seattle, efter att ha tillbringat  två år i Oakland.

Jag har varit i Huldas skola, där gick hon tills att hon var 13 år. Hon konfirmerades när hon var 15. Sedan vet jag inte vad hon gjorde de två åren innan hon åkte till USA. Men jag skulle tro att hon hjälpte sin mor med småsyskonen. Pappan utvandrade till USA 1892. Hulda var då sex år. Han for tillsammans med en 16-årig bror till Hulda. Brodern försvann medan pappan kom tillbaka till Sverige fyra år senare. Hennes pappa dog 1899, så jag tror därför att hon blev tvungen att hjälpa sin mamma extra mycket efter hans bortgång.

När Hulda kom till Oakland fick hon jobb som hushållerska. De svenska hushållerskorna hade gott rykte. Vi tror att hon och systern bodde ihop.

I dag har jag kontakt med Hilmas barnbarn, som bor i Seattle. Hon släktforskar även hon och vi har stor glädje av att utbyta bilder. Jag har även översatt dikten och brevet som vi har.

Vi på MyHeritage vill tacka Christine Sabel för att hon har delat med sig av sina släktforskningsfynd och sin släkthistoria. Har du hittat något intressant i din släkthistoria som du skulle vilja dela med dig av här på bloggen? I så fall kan du skicka ett e-postmeddelande till oss på sara@myheritage.com.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Helene Karlsson

    april 25, 2012

    en jättefin historia,jag skulle oxå vilja lära mig att forska

    • Sara

      april 29, 2012

      Hej Helene,

      du kan enkelt börja släktforska på MyHeritage.se. Det kostar inget till en början och vår hemsida är mycket enkel att använda.

  • karinv.hofsten

    april 25, 2012

    det var spännande att ta del av lite av din släktforskning och det är kul när människorna kryper fram ur fotografierna liksom.fortsätt leta vidare,det är det nog bland det roligaste. Jag ska kolla lite jag också framöver har jag tänkt.

    • Sara

      april 29, 2012

      Hej Karin,

      tack för en varm kommentar.

      Lycka till med din släktforskning!

  • Christine Sabel

    maj 4, 2012

    Ja jag kan verkligen rekommendera att släktforska, det är viktigt för oss människor att ha rötter. Fast jag aldrig träffat dessa människor så tycker jag att jag känner dem bättre nu.