25    Dec 20120 kommentarer

Intervjua släktingar

Intervjua en släkting

Mycket måste bestämmas inför en intervju med en släkting. Vilka frågor ska ställas? Vilken utrustning ska användas? Nedan följer några förslag som kan hjälpa dig att förbereda intervjun.

Utrustning

Det är en bra idé att ha med sig fler än ett inspelningsredskap. Man kan aldrig veta hur redskapen kommer att fungera under själva intervjun. En av MyHeritages släktforskningsexpert rekommenderar att man vid intervjun bör använda en digital ljudinspelare med en extern mikrofon, samt en videokamera (med ljudupptagning). Hon rekommenderar även att föra anteckningar under intervjun och arbeta utifrån en lista av frågor.

Se till att ta med dig en digitalkamera för att kunna ta kort på gamla dokument eller fotografier. Ta även med ett mindre stativ (det bästa är om stativet har ben som kan vridas i olika vinklar eller kan användas mot din arm eller axel för att stabilisera kameran). Mindre stativ är inte dyra och tar upp väldigt lite plats.

En bärbar skanner – blir mindre och billigare varje år – det är även en bra idé att kopiera fotografier och dokument som inte är inramade. Se alltid till att kolla baksidan på fotografier och dokumenten för att upptäcka anteckningar, datum, inskriptioner etc. Använd din digitalkamera för att ta kort på inramade fotografier som hänger på väggen.

Se till att du på kan bruka tekniken på ett vant sätt, så att du inte slösar tid och irriterar personen som du intervjuar med fördröjning på grund av teknikproblem. Kom ihåg att ta bort linsskyddet! Om du använder en batteridriven apparat, ta med dig extra batterier (eller laddare).

Fortsätt att läsa för mer information om hur man lägger upp en intervju, hur man intervjuar, vilka frågor man ska ställa och hur du bör dela information som du får fram.

Arrangera intervjun

Ju äldre dina släktingar är, desto snarare bör du göra detta. Det afrikanska ordspråket säger ”Varje gång en gammal människa dör, är det som om ett bibliotek brinner ner”. Din släkting kan vara den enda källan till vissa detaljer eller berättelser om din släkt.

Var medveten om din släktings ålder. De äldre kanske inte orkar vara med på en lång intervju och det kan vara bättre om du planerar in ett par kortare intervjuer. De kanske undviker vissa frågor som ställs och det kan vara svårt att hålla dem på rätt spår, men en avvikelse kan leda till oanad information. När du väl börjar ställa frågor, kan det hända att de börjar minnas mer.

En av våra släktforskningsexperter intervjuade en äldre släkting över telefon. Han förstod inte varför hon var så intresserad att höra vad han upplevt för 60 år sedan. Han ifrågasatte varför hon inte spenderade mer tid med sin familj istället. Så småningom blev han mer samarbetsvillig. Och när han väl började minnas, fick hon flera samtal klockan två på morgonen från sin äldre släkting som sa till henne ”fort, skriv ner vad jag just kom ihåg innan jag glömmer det igen”. Förbered dig på liknande upplevelser.

När du förbereder inför en intervju, fråga om släktingen har gamla släktfotografier, dokument, resehandlingar och andra typer av dokument (som bröllopsinbjudningar) som hon eller han skulle kunna ta med sig till intervjutillfället. Kan du få titta på dem och göra kopior? De flesta personer är lite reserverade med att låta sina ursprungliga dokument eller gamla fotografier lämna sina hem, så var förbered på att göra kopior eller skanna dem under ditt besök.

Efter intervjun

Se till att tacka personen och överväg att skicka en kopia av intervjun på en cd-skiva eller i manusform. Deras närmsta släktmedlemmar kommer även uppskatta detta.

En släkting kan vara mer benägen att prata med dig än sina egna barn eller barnbarn, så att dela med sig av informationen till intervjupersonens familj är en fin gest.

Bästa sättet att ställa frågor

Det viktigaste när man ställer frågor i en intervju är att alltid ställa öppna frågor som kräver detaljrika svar. Försök att inte ställa frågor som kan besvaras med ett kort ja eller nej.

Bestäm dig innan för vad du vill försöka få ut av intervjun. Är du intresserad av att allmänt lära dig mer om släktens historia eller om personens egen familj. Vill du veta mer om hans eller hennes egna föräldrar, mor- eller farföräldrar eller ännu längre tillbaka i tiden? Försök att bestämma vad du vill ta reda på mer om och använd passande frågor för att få fram informationen. Nedan finner du länkar till listor med frågor.

Ta med två kopior av ditt släktträd till intervjun. En kopia kan du ge till din släkting och en kopia kan du själv anteckna på. Om du har gamla fotografier kan du ta med dem och visa. Om fotografierna föreställer deras föräldrar eller andra släktingar, ta med kopior. Fotografierna kan framkalla nya minnen.

Frågor att ställa

Det finns många listor med frågor som du kan använda dig av vid intervjutillfället. Här är några länkar till frågor och intervjutips (på engelska):

  • Kimberly Powell från Genealogy.about.com erbjuder 50 frågor.
  • Laurence Harris (MyHeritages brittiska släktforskningsexpert) erbjuder 10 intervjutips.
  • Family Tree Magazines 20 frågor för att intervjua släktingar.
  • Storyarts.org har en artikel om hur man samlar släktens berättelser.
  • Jennifer Geraghty-Gormans blogg “The Search for Anne and Michael” erbjuder intervjufrågor. En del av frågorna är inriktade på de som kommer från Irland.
  • FamilyArchives.com har flera artiklar om konsten att intervjua, frågor att fråga och mycket mer.

Dela information

Varför ska man dela informationen? En viktig anledning är så att den inte går förlorad. Andra släktingar kan ta del av informationen och den kan föra tillbaka många av deras egna minnen.

Var ska vi dela informationen? En av de bästa platserna att publicera informationen på, är på din släktplats på MyHeritage. Där kan du publicera fotografier, dokument, videoklipp och ljudupptagningar och göra dem tillgängliga för alla i din släkt.

En av våra släktforskningsexperter delar med sig av en personlig upplevelse:

Min kusin intervjuade min gammelmormor i början på 1960-talet (hon dog 1963) och hade fler ljudband med timslånga intervjuer i sitt garage. Jag hade bett om dessa i årtal och han sa alltid att han skulle skicka dem till mig. Men han gjorde det aldrig. När stormen Katrina slog fram förstördes hans hem utanför New Orleans och ljudbanden försvann för alltid. Jag kan endast föreställa mig hur viktig informationen som fanns på banden var. Låt inte detta hända dig och din släkt.

Vem har du intervjuat? Hur gick det? Vad upptäckte du? Har du några tips om hur man intervjuar släktingar på bästa sätt? Dela dina kommentarer nedan eller på Facebook.

Dela |
Kommentarer (0) Trackbacks (2)

Lämna en kommentar

Skicka

Lämna en kommentar
Vänligen ange ett namn
Vänligen ange en e-postadress
Om oss  |  Sekretess  |  Berätta för en kompis  |  Kundtjänst  |  Webbkarta
Upphovsrätt &kopia; 2016 MyHeritage ab, Alla rättigheter förbehålles