Ge ditt träd mer färg

Ge ditt träd mer färg

Du har kommit i gång med din forskning, den rullar på. Du har ett träd fullt av namn och årtal. Men vilka är personerna bakom namnen och årtalen? Känns de som bekanta eller främlingar? Om jag skulle fråga dig namnet din morfar fars födelseort eller din gammelfarmors flicknamn? Skulle du kunna svara på mina frågor?

Ge ditt träd färg

Mitt släktträd är ganska litet. Detta beror dels på att jag på min pappas sida är ganska begränsad då hans släkt kommer från Italien, vilket försvårar mina möjligheter att utforska den italienska sidan av släkten. Men det är även ett medvetet val jag har gjort för jag vill känna personerna i mitt träd. Jag har hellre färre personer som jag vet saker om, än många namn på okända personer i mitt släktträd.

När jag började släktforska hade jag ett tillvägagångssätt som gick ut på att skriva in så många namn och årtal som möjligt i trädet.  Men efter jag fyllt i tre generationer, började jag undra vilka de här människorna var? Hur hade de levt sina liv?

När jag började ställa de här frågorna kom jag på att jag för ett par år sedan hade fått en textsammanfattning över flera samtal som mammas kusin hade haft med min mormor, hennes moster. Jag letade fram textsammanfattningen och kunde där läsa om min mormors uppväxt och hennes familj. När jag läst igenom texten blev så många personer i trädet levande för mig. I alla fall i mitt huvud, i min fantasi.

Det fick mig att inse att det handlar inte bara om att få trädet att växa i antal utan även att ge trädet mer färg och djup. Det finns flera sätt att gå till väga för att ge sitt träd mer färg. Ett sätt är att prata med äldre släktingar, för att på så sätt få mer information om ens släkt. Hur du kan göra det, kan du läsa om här. Om du har tur kan du ta del av information som har sparats i din släkt, som i mitt fall.

Du kan även söka i olika register och leta i passagerarlistor och liknande för att försöka att följa en släktings livshändelser och på så sätt färga ditt träd med mer information.

Hur släktforskar du? Hur gör du för att försöka ge ditt träd mer färg? Har du några tips att dela med dig av?