Liknar du en släkting?

Liknar du en släkting?

Om jag inte har träffat min pappa på ett tag och kommer hem till mina föräldrar, så säger han alltid till mig hur mycket jag ser ut som min farmor. När vi sedan sätter oss ner och äter middag och börjar diskutera något dagsaktuellt ämne som gör mig upprörd, påminner han även mig om att mitt temperament får honom att tänka om hans mor.

Farmor

Min farmor gick bort när jag var tre år gammal, jag har därför inget minne av hur hon var som person. Att jag liknar henne är kanske inte så unikt. Men det gör mig glad att pappa säger till mig att jag både ser ut och uppträder som henne. Det får mig att känna ett band till henne och det knyter mig an till hennes historia och härkomst.

Fysiska attribut kan finnas kvar generation efter generation. I Anverkets senaste blogginlägg ”Vem var min farmors far?” ges ett bra exempel på detta. Niklas Lindberg som driver Anverket skriver i inlägget att hans farmor far är okänd. Enligt släktens skrönor var den okända fadern en ”rödhårig sjökapten”. Farmodern var som ung väldigt rödhårig, ett drag som ärvts i nedåtstigande led. Niklas hoppas att man med hjälp av DNA kan finna vem denna okända far var. Det han beskriver är inte bara ett exempel på hans släkts (bokstavligt talat) röda tråd utan han tar även upp det senaste inom släktforskning: DNA.

DNA för släktforskning kan alltså vara ett sätt att försöka lösa släktgåtor. Under hela februarimånad erbjuder MyHeritage kraftiga rabatter på olika DNA-prov. För mer information om DNA och släktforskning och information om rabatterna, klicka här.

Liknar du en förfader? Eller har du hört av en äldre släkting att du till sättet påminner om en släkting? Har du kanske hittat ett gammalt släktfotografi där du sett en klar likhet mellan dig och en annan släkting? Berätta mer i kommentarsfältet nedan eller på Facebook eller Twitter.