27    Sep 20133 kommentarer

Gästinlägg: Släktforskning för noviser

Dagens blogginlägg är ett gästinlägg skrivet av släktforskaren Jan Granath. Sedan 2007 driver Jan den populära släktforskningsbloggen ”släktforskning för noviser”. På bloggen, som har flera tusen läsare varje månad, informerar Jan om hur han tycker man ska släktforska och skriver inlägg om sina egna reflektioner gällande släktforskning. Numera har bloggen en ackompanjerande Facebooksida där det sker ett konstant flöde av diskussioner om släktforskning. Nu senast har Jan dragit igång en kostnadsfri nybörjarkurs i släktforskning. Mer om detta och mycket mer kan du läsa nedan.

Hur jag började med släktforskning

När min farmor dog fick jag en handskriven släkttavla från tidigt 1900-tal av min fars morbror. Den började med sexmannen och bergsmannen Erik Matsson som föddes 1774 i Ljusnarsberg och täckte huvudsakligen min farmors mors släkt som påstods härstamma från en svedjefinne från 1600-talet som hette Pekka Osmi. Den blev liggande.

På sin 75-årsdag fick min far ett telefonsamtal från en kvinna som påstod sig vara hans halvsyster, vilket var ytterst förvånande eftersom min farfars identitet alltid varit en välbevarad hemlighet. När de sedermera träffades överlämnade hon en bunt med släktforskningsmaterial om släkten som min far överlämnade till mig. Det var början på mitt intresse för mina anor. När jag så småningom fann Genline på nätet insåg jag att det där med släktforskning nog skulle kunna intressera mig.

Från övre vänstra hörnet medsols. Bild 1: Farmor Karin Linnea Granath (1900-1996). Fotografi från 1919. Bild 2. Minneskort från Carl Gustaf Adlers död 1882-03-23 i Brännkyrka. Bild 3. Flykten från Tyskland. Farfar Karl Johan Granath togs på långresa till Tyskland med sin far 1921 för att separeras från min farmor som väntade hans barn. Bild 4. Hilma Charlotta Adler, min farmors mor, född 1878-12-24 i Ljusnarsberg som oäkta dotter till Katrina Charlotta Eliasdotter och Johan Fredrik Adler.

Från övre vänstra hörnet medsols. Bild 1: Farmor Karin Linnea Granath (1900-1996). Fotografi från 1919. Bild 2. Minneskort från Carl Gustaf Adlers död 1882-03-23 i Brännkyrka. Bild 3. Flykten från Tyskland. Farfar togs på långresa till Tyskland med sin far 1921 för att separeras från min farmor som väntade hans barn. Bild 4. Hilma Charlotta Adler, min farmors mor, född 1878-12-24 i Ljusnarsberg som oäkta dotter till Katarina Charlotta Eliasdotter och Johan Fredrik Adler.

Detektivarbetet tilltalade mig eftersom jag gillar sådant och forska hade jag ju gjort i årtionden så det var välkänd mark för mig. När jag delvis pensionerade mig 2004 fick jag mer tid och när jag totalt slutade arbeta och flyttade till Frankrike 2007 fick jag mer tid att ägna åt släktforskning och startade då bloggen. Det hade nog emellertid aldrig blivit något om jag inte tidigt hade fått kontakt med den gamle släktforskningsentusiasten Bertil Magnusson – grundare av Nättidningen Glimten - som faktiskt forskat på samma släkt som min handskrivna tavla avhandlade. Han inspirerade mig oerhört under de flera timmar han pratade med mig i sitt hem i Partille.

Bloggen

Jag har alltid, på gott och ont, gillat att förklara saker för andra. Min syn på pedagogik är att det handlar om att förklara det till synes komplicerade på ett enkelt sätt. Det jag mötte inom släktforskningen var i många fall det omvända. Gamla rävar inom området hade en förmåga att märkvärdiggöra det mesta så att vi nybörjare inte begrep särskilt mycket. Eftersom jag snart kom underfund med att det faktiskt inte var så rasande komplicerat och svårt att lära sig så beslutade jag mig för att dela med mig av mina erfarenheter och insikter till andra i samma situation.

Eftersom jag arbetat mycket med datorer visste jag hur jobbigt det var att underhålla en webbsida och valde därför bloggformatet, som i stort sett skötte sig själv. På så sätt kunde jag koncentrera mig på att berätta och förklara.

Intressanta ättlingar. Från vänstra medsols. Selma Lagerlöf, Carl Michael Bellman och poeten och skalden Dan Andersson.

Intressanta anättlingar. Från vänstra medsols. Selma Lagerlöf, Carl Michael Bellman och poeten och skalden Dan Andersson.

Bloggen blev mycket snabbt populär och fick uppmärksamhet, bland annat fick jag en utmärkelse från MyHeritage som en av de 25 bästa släktforskarsidorna 2010. Jag fick också förfrågan om att utforma en kurs för nybörjare åt ett annat företag. Jag hade nu upptäckt Facebook och insåg att det var ett utmärkt sätt för mina kursdeltagare att ställa frågor och få svar. Min Facebookgrupp har för länge sedan passerat det stadiet och lever sitt eget liv som en väldigt trevlig och effektiv hjälp för både nybörjare och erfarna. Den har över 1 200 medlemmar och antalet ökar ständigt.

Bloggen har med åren ändrat karaktär i takt med min egen utveckling. Numera är det inte så många elementära frågor jag skriver om utan det blir mer innehållsrika artiklar med beskrivningar av min egen forskning, samt kommentarer till det som händer inom släktforskarvärlden. Fortfarande är jag mån om att inte krångla till det och att inte prata över huvudet på den mindre erfarne läsaren.

Hur framtiden gestaltar sig beror på vad jag mäktar med. Att jag nu erbjuder en nybörjarkurs på bloggen är ett försök att återkomma till att vara ett stöd för nybörjaren. Jag har också, när jag läser mina gamla texter, insett att det finns mycket matnyttigt som är svårt att komma åt på grund av bloggformatet. Man hittar inte så lätt bland alla 273 texterna. Jag skulle vilja plocka de bästa bitarna och åtminstone för min egen del samla dom i en bok så de finns kvar annat än i cyberrymden.

Dessutom skulle jag vilja skriva en egen släktbok där mina texter om mina anor inordnas som referenser till mina antavlor. Trots att jag gjort ett antal både analoga och digitala släktböcker till familjen har jag ingen egen ännu. Jag kommer aldrig till en punkt när jag anser mitt material vara tillräckligt bra och komplett för att sammanställa och trycka.

I övrigt så tänker jag skriva på min blogg så länge den uppskattas och jag själv tycker det är roligt.

Jan Granath, har skrivit dagens inlägg.

Jan Granath, har skrivit dagens inlägg.

Jan Granath bor sedan 2007 i Sydfrankrike i Boutenac i Languedoc, nära Narbonne, med sin fru. Han är arkitekt och professor emeritus som under sina verksamma år har varit gästprofessor vid University of Michigan och Hong Kong Polytechnic University.

För att besöka ”släktforskning för noviser”, klicka här.

Under hösten vill vi att publicera olika typer av gästinlägg på bloggen. Vad skulle du vilja läsa om? Skriv ditt förslag i kommentarsfältet nedan eller skicka det till oss på sara@myheritage.com.

Dela |
Kommentarer (3) Trackbacks (0)
 1. Själv började jag släktforska eftersom jag inte visste så mycket om pappas släkt. Nu vet jag massor.
  Har anknytning till Selma Lagerlöf (på mammas sida) genom 2:a äktenskap två gånger om.
 2. Hej Rolf,

  Det är alltid häftigt att gå från att inte känna till så mycket om sin släkt, till att känna att man är vän med sina släktingar som aldrig har träffat.

  Sara
 3. Kul att se min släkting Selma. Jag är släkt med henne på fyra sätt:
  morfars farmors farmors fars halvsysters dotterdotters dotter

  morfars farmors farmors farmors systerdotters dotterdotters dotter

  morfars farmors farmors farfars mosters dotterdotters dotterdotters dotter

  morfars farmors farmors farmors mosters sondotters dotterdotters dotter

Lämna en kommentar

Skicka

Lämna en kommentar
Vänligen ange ett namn
Vänligen ange en e-postadress

Ännu inga trackbacks.

Om oss  |  Sekretess  |  Berätta för en kompis  |  Kundtjänst  |  Webbkarta
Upphovsrätt &kopia; 2016 MyHeritage ab, Alla rättigheter förbehålles