Intervju med producenten för Allt för Sverige

Intervju med producenten för Allt för Sverige

Nu på söndag är det premiär för Sveriges Televisions släktforskningsprogram ”Allt för Sverige”, där ett gäng amerikaner med svenskt påbrå får chansen att komma till Sverige för att utforska sina förfäders hemland och tävla om en släktträff med sina svenska släktingar. MyHeritage har satt sig ner med programmets exekutiva producent och projektledare, Anders Wistbacka och ställt ett par frågar om programmet och den stundade säsongen.

Deltagarna i Allt för Sverige 2013. Programledare Anders Lundin, Eric Basir, Lori Ferguson, Shane Booth, Matthew Anderson, Laura McIntyre, Dawn Anderson, Rebecca Redner, John Stenson, Dianne Bennett och Michael Peterson. Sveriges Television ©Peter Cederling

Deltagarna i Allt för Sverige 2013. Programledare Anders Lundin, Eric Basir, Lori Ferguson, Shane Booth, Matthew Anderson, Laura McIntyre, Dawn Anderson, Rebecca Redner, John Stenson, Dianne Bennett och Michael Peterson. Sveriges Television ©Peter Cederling

Hur uppstod idén till Allt för Sverige?

Det är en originalidé från Norge (kallas format i tv-världen). Alt för Norge som programmet hette gick på TV Norge och SVT tyckte att det var ett spännande program som var omtyckt av tittarna. Vi köpte in idén och la ut den på produktionsbolaget Meter att producera. Vissa förändringar gjordes i programmet så att det skulle passa SVT.

Hur skiljer sig årets säsong av Allt för Sverige från de tidigare två säsongerna av serien?

Inte mycket. Nya deltagare naturligtvis men vi tror att programmet är omtyckt av tittarna så vi vill inte förändra för mycket. Dom gör nya saker och reser till nya orter men själva grundupplägget är kvar.

Hur ser du på kritiken kring att det är olämpligt att man har med ett utslagningsmoment med i programmet?

Vi försöker göra ett program som tilltalar många olika typer av tittare. Vissa kan tycka om de starka känslorna som finns, andra kanske gillar de humoristiska mötena som amerikanerna har med Sverige och svenskarna. Vi tror också att många (kanske framförallt barnen) gillar spänningen i programmet.

SVT1 Söndag 20 oktober 2013 kl. 20:00 Allt för Sverige 2013 Bildtext: Programledare Anders Lundin. © Peter Cederling Bilden får endast användas i programpresenterande sammanhang.  Fotografens namn, Sveriges Television samt programmets titel skall alltid anges.

Allt för Sveriges programledare Anders Lundin. Sveriges Television ©Peter Cederling

Generellt så kan man säga att svenska tittare uppskattar tävlingar och det är något vi har tagit fasta på. Till det kan man tillägga att programmet och deltagarna visar mycket mer känslor om det faktiskt betyder något. För de deltagande amerikanerna är detta något helt självklart, dom vet vad programmet går ut på och tycker inte att det är konstigt.

Helena Stark, släktforskaren som grävt fram information om programmets deltagare, avled den 12 oktober av sviterna av cancer. 39 år gammal lämnar hon livet alldeles för tidigt. Våra tankar går till hennes familj.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Birgitta Jönsson

    oktober 18, 2013

    Hej! Tycker programmet är mycket trevligt och spännande. Har själv nyligen fått kontakt med släktingar i Chicago som lämnade Sverige i början på 1900-talet. Ser fram emot att se programmet på söndag….
    Mvh Birgitta

    • Sara

      oktober 21, 2013

      Hej Birgitta,

      Häftigt att du fått kontakt med släktingar i Chicago. Hur kom du i kontakt med dem?

      / Sara

  • Jörgen Berglund

    november 1, 2013

    Vilket märkligt svar på kritiken om utslagningsmomentet! Vad är det som säger att ett tävlingsmoment måste innehålla utslagningsmoment? Det finns redan alltför många dåliga exempel på detta och den människosyn det förmedlar. SVT torde ha, och ta, ett större ansvar för det man förmedlar och inte gömma sig bakom dumhet!

  • Barbro Stackling

    november 1, 2013

    Min mormor Sofia Karlsson hade 2 bröder som emigrerade till Amerika. Emil har jag hittat men Carl har försvunnit. Skulle vara roligt att få veta om han fick några barn eller barnbarn.

  • Christer Ask

    november 2, 2013

    Tycker också mycket om programmet. Tack vare det fick jag kontakt med en släkting i USA, visste inte om att det fanns en gren från farfars sida där, vet mest om att någon eller några på mormors sida emigrerade, via den här killen så kom jag i kontakt med pappas kusin med familj, samt även via omvägar fick jag reda på att en av farmors systrar emigrerade i unga år till USA, ska försöka forska vidare på den grenen, och den på mormors sida.

  • Stig Österberg

    november 2, 2013

    Jag tycker att det är olämpligt med utslagningen. Men kanske är det ofrånkomligt.

  • Helena

    november 3, 2013

    Hej
    Programmet är jättetrevligt tycker jag och jag har skickat länken svt play till mina nyfunna släktingar i både Pennsylvania och Kalifornien.

  • Inger

    november 4, 2013

    Hej!
    Ibland kan jag tycka att det inte är helt överensstämmande med hur vi svenskar är som framkommer i programmet. Det är olika i olika delar av Sverige. Alla är ju inte som de som bor i Stockholm precis som Anders Lundin sa i ett program. T ex att man hälsar på sina grannar eller att man träffar sina släktingar.
    Skulle faktiskt vara roligt att veta om de tidigare amerikanerna har återvänt till Sverige för att träffa sina släktingar.

  • Agneta

    december 8, 2013

    Tycker synd om de som måste åka hem, men programmet är bra,

  • Ingela Möller Norberg

    december 11, 2013

    Jätte bra pprogram. Kul och intressant att se deras släktträd och varför de åkt till Amerika. Vet att min farmors bror For till Amerika, men vet inte vad som hände. Skulle vilja släktforska om detta. Hoppas det blir en fortsättning av programmet nästa år.