7 färdigheter våra far- och morföräldrar hade som vi inte har

Har du tänkt på de färdigheter som dina far- och morföräldrar hade, som inte längre är vanligt förekommande? Vi har klurat lite på det där och skrivit en lista med sju färdigheter som våra far- och morföräldrar hade, men som verkar ha gått förlorat.

Här är listan över dessa färdigheter:

1. Skriva handskrivna brev

Vem skriver fortfarande brev för hand och skickar med posten? Nuförtiden skriver de flesta av oss e-postmeddelanden och sms, inte långa, handskrivna brev.

Bildkälla: Stare listy

Bildkälla: Stare listy

2. Kunna flera telefonnummer utantill

Kan du ha fler än tre telefonnummer i huvudet samtidigt? Och kan du dina vänners och släktingars födelsedagar utan att ta hjälp av Facebook? Min mormor förvånade mig nyligen när hon berättade att hon kommer ihåg alla släktingars födelsedagar och dödsdatum från 1890 fram till i dag. Jag kommer ”bara” ihåg min familjs födelsedagar. Hur är det för dig?

Minnas siffror

3. Använda en symaskin & sy för hand

Tyvärr kan de flesta av oss inte längre ens sy på en knapp på ett plagg. Att sy upp ett par byxor känns som en omöjlighet för de allra flesta.

Symaskin

4. Konsten att knyta knutar

Det finns olika typer av knutar, användbara för olika tillfällen. När våra mor- och farföräldrar var unga lärde sig många att knyta knutar – och övade till och med att knyta dem – för nöjes skull.

Knyta knutar

5. Läsa kartor

Förr hade man inte GPS eller internet, utan människor använde sitt lokalsinne för att hitta. I dag vet många av oss inte hur man läser kartor eftersom vi inte längre behöver dem för att hitta vägen!

Foto: Sylwia Bartyzel

Foto: Sylwia Bartyzel

6. Slå i ett lexikon

Att slå upp ett ord i en ordbok eller lexikon, istället för att googla på det, var för ett par år sedan en självklarhet. Numera är det inte så och ser man ett lexikon i en hylla är den antagligen täckt av ett lager av damm.

Bildkälla: Nouveau Dictionnaire larousse 1899

Bildkälla: Nouveau Dictionnaire larousse 1899

7. Mangla lakan.

Att krypa ner i en säng med manglade lakan kommer snart att vara ett minne blott. Konsten att stänka lakan för att sedan mangla dem så att de blir frasiga verkar inte leva vidare till de yngre generationerna.

Mangla dina lakan

Listan kan göras längre: slå rep, mjölka kor och getter, klippa får, karda ull, spinna garn, väva, knyppla, brodera, slå med lie, kärna smör och ysta ost är bara några exempel. Vad skulle du vilja lägga till på listan över färdigheter våra far- och morföräldrar hade som inte vi har? Skriv det i kommentarsfältet nedan.

Taggar:

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Eva Morin

    oktober 1, 2014

    Virka lakansspetsar med trådtunt garn. Sköta matlagning utan tillgång till kylskåp. Sylta, safta och konservera.

  • Gunnar Johansson

    oktober 1, 2014

    Uppfostra barn

  • Eva Fält Gustavsson

    oktober 1, 2014

    Min mamma kunde även joddla. Vilken varken min syster eller jag kan!

  • Edith Bjerner

    oktober 2, 2014

    Det är svårt det där med mormor och morfar eftersom det beror på vilkens ni menar. Jag är mormor och farmor flera gånger om och jag skriver vanliga brev och email, kan läsa karta eftersom jag inte har gps, läser gärna ett lexikon. Mina barn kan det där också. Min mormor kunde knyppla och vika svalor.

  • Monika Engen

    oktober 3, 2014

    Uppfostran , i dagen samhaelle sa kraever barnen ,ingla plikter som gaeller. Sorgligt men tyvaerr sant. Edtih du aer nog en ung Mormor. Tror att de gaeller maenniskor som var Morfoeraeldrar eller Farfoeraeldrar pa 50 /60 talet.

  • Birgith Gustafsson

    oktober 6, 2014

    Med risk för att upprepa något som andra sagt:
    Lappa och laga kläder, stoppa sockor, koka soppa på en ”spik”, sy om sin kläder till barnkläder, tvätta för hand och ute på vintern, bära tunga hinkar med vatten (till hushållet), hugga ved, göra upp eld i spisen med en tändsticka, säga ”nej” till barnen och ”hjälp till” osv….

  • Eva Fagerholm

    februari 8, 2016

    Jag kan alla ovannämnda sker utom att hålla telefonnummer i huvudet. Jo jag kan några som jag lärde mig för 30-40 år sedan.

    • Sara

      mars 9, 2016

      Minnet är något att ta vara på!