Greta Garbo – Från Södermalm till New York

Greta Garbo – Från Södermalm till New York
Foto: Metro Goldwyn Mayer

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Greta Garbo har gjort sig ett namn både i Sverige och internationellt – som en av tidernas största filmstjärna med en aktiv karriär under 1920- och 30-talen. Hennes karriär fick ett abrupt slut i början av 1940-talet. Greta Garbo gillade aldrig offentlighets ljus – och undvek intervjuer och filmpremiärer i den mån hon kunde, ironiskt nog spädde det på myten om den ”gåtfulla” Greta Garbo.

Greta Garbo, föddes med efternamnet Gustafsson, och gjorde verkligen en klassresa från den fattiga barndomen i Stockholm till rikedom i USA. Hennes liv började i en liten enrumslägenhet på Blekingegatan 32 på Södermalm i Stockholm den 18 september 1905. Hennes föräldrar hade flyttat från Småland till Stockholm vid sekelskiftet. Mamma Anna Lovisa Johansson (född Johansdotter) kom från trakterna runt Lillsjödal, Drageryd och Högsby och pappa Karl Alfred Gustafssons släkt kom från Frinnaryd (klicka på bilden nedan för att se hela Gretas släktträd).

Greta Garbos släktträd (klicka på bilden för att se hela trädet).

Greta Garbos släktträd (klicka på bilden för att se hela trädet).

Hon var yngst i familjen och hade två äldre syskon: Sven och Alva. Redan som barn drömde Greta om att bli skådespelerska.

Gretas far dog när hon var 14 år gammal och runt den tiden började arbeta som butiksbiträde på varuhuset PUB i centrala Stockholm på deras hattavdelning. Hon agerade fotomodell för flera av deras annonser och hennes första filmroll var i en av PUB:s reklamfilmer. 1921 gjorde hon sin debut i en spelfilm.

17 år gammal kom hon in på Dramatens elevskola och var då den enda i hennes årskurs med en arbetarbakgrund. Under sina skolår blev hon bekant med affärsmannen Ivar Kreuger och via sin bekantskap med honom fick hon kontakt med flera personer som hjälpte henne att få igång sin karriär.

Bland annat träffade hon manusförfattaren Arthur Nordén. Det sägs att det är han som fick henne att byta efternamn till Garbo. Garbo är en förvrängning av namnet på Gustav II Adolfs svåger Gábor Bethlen.

Gretas två äldre syskon blev även de skådespelare. Systern Alva Gustafsson (1903-1926) hann spela in två filmer: En lyckoriddare (1921) Två konungar (1925) och spåddes en lyckad karriär, men gick bort i cancer endast 22 år gammal.

Gretas bror Sven Gustafsson (1898 -1967) gjorde tre filmer i Sverige och reste senare till USA för pröva lyckan som skådespelare där. Under en period kallade han sig för Sven Garbo, men blev stämd av Gretas amerikanska filmbolag och återgick till att kalla sig Gustafsson.

En avgörande film i Gretas karriär var stumfilmen Gösta Berlings saga (1924). Den blev en stor succé och ledde till att hon gjorde ett par stumfilmer i Tyskland. 1925 blev Greta tillsammans med regissören till Gösta Berlings saga, Mauritz Stiller, inbjuden till USA av filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer. Detta blev startskottet på hennes karriär i Hollywood. Hon gjorde flera stumfilmer och 1930 gjorde hon sin första ljudfilm. Under åren i takt med att hon fick mer att säga till om kunde hon ibland utbrista ”jag tror jag åker tillbaka till Sverige” om hon inte fick som hon ville.

Greta Garbo och Mauritz Stiller ombord på ångfartyget SS Drottningholm på sin väg till USA 1925 (Foto: PD-SWEDEN).

Greta Garbo och Mauritz Stiller ombord på ångfartyget SS Drottningholm på sin väg till USA 1925 (Foto: PD-SWEDEN).

När andra världskriget bröt ut blev det omöjligt att distribuera Gretas filmer till Europa och filmbolaget försökte stöpa om Greta för att hon bättre skulle passa in på den inhemska amerikanska filmmarknaden. Det resulterade i filmen Tvillingarna (1941) som floppade rejält och blev hennes sista. Garbo nominerades till totalt fyra Oscars men vann aldrig en staty.

36 år gammal lämnade hon den filmbransch som hon sedan länge hade tröttnat på och flyttade till New York. Hon drog sig tillbaka från det offentliga ljuset helt. Hennes skygghet blev med tiden hennes signum.

1951 blev hon amerikansk medborgare. Hon gifte sig aldrig och fick heller inga barn. Det sägs att hon var bisexuell och hade relationer med både män och kvinnor. Hon dog i New York den 15 april 1990 och ligger begraven på Skogskyrkogården i Stockholm.

Greta Garbos gravsten på Skogskyrkogården i Stockholm (Foto: BillionGraves)

Greta Garbos gravsten på Skogskyrkogården i Stockholm (Foto: BillionGraves)

Greta Garbos storhet är få svenskar förunnat – speciellt i både Sverige och internationellt. Trots sina försök att undvika det offentliga ljuset förblir hon en stjärna som lyser starkt. Och det kommer dröja innan minnet av Greta Garbo bleknar bort, hon kommer att pryda den nya 100-kronorssedeln som kommer tas i bruk i oktober 2016.

Källor: Wikipedia och Allt om Historia

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Börje Olsson

    september 17, 2015

    En välskriven redogörelse över Greta Garbos härstamning, liv ocxh gärning.
    Tycker jag Börje Olsson, som från sommaren 1990 till hösten 1998 hade Stockholms kyrkogårdsförvaltnings uppdrag att hålla kontakt med GGs brorsdotter Gray Reisfield med familj i akt och mening att få till stånd en överenskommelse om gravsättning av GG på Skogskyrkogården.

    Efter skriftväxling och tre möten i Stockholm överenskoms om tid (juni 1999)och plats (strax söder om Skogskapellet) tillika med ordningen för hennes begravningsceremoni (i Skogskapellet) och gravsättning. Vid det sista av dessa möten fick kyrkogårdsförvaltningen i uppdrag att skaffa och anbringa en gravsten. Förebilden för denna hämtades från en nationell gravmonumenttävling 1925 (det år GG lämnade Sverige för Hollywood). Det blev den framstående kyrkogårdarkitekten Harald Wadsjös tävlingsbidrag som valdes och då i Älvdalskvartsit.

    Gravplatsen tillhör Stockholms kyrkogårdsnämnd men är ställd till förfogande för Greta Garbos askurna.

    Bästa hälsningar
    Börje Olsson

    • Sara

      september 18, 2015

      Wow! Tack vad bjussigt att du delar med dig av den här insideinformation! Kompletterar verkligen det här blogginlägget. 🙂

      Vänligen Sara