Vädrets påverkan på din släkthistoria

Vädrets påverkan på din släkthistoria

För ett par veckor sedan lyssnade jag på ett avsnitt av Släktband. I programmet talades det om vädrets inverkan på människor liv och olika tillvägagångssätt för att ta reda på hur vädret sett ut förr. Det fick mig att börja tänka på min morfar. Han har dokumenterat dagens väder i sin dagbok i den största delen av sitt liv.

Vädrets påverkan på din släkthistoria

Varje dag ritar han vad det är för väder. Är det soligt ritar han en sol, regnar det ritar han regndroppar och så vidare. Han noterar även temperaturen. Det är roligt att kunna gå tillbaka och se vilket väder det var en viss dag, till exempel på någons födelsedag. Det har fått mig att leka med tanken att kunna ta reda på vilken typ av väder det var på mina anfäders födelsedagar och andra betydelsefulla dagar i deras liv. Morfars vana vittnar om hur viktigt vädret har varit för människan i alla tider.

Ibland när man släktforskar kan man sitta och grubbla över varför en anfader har flyttat eller gjort andra förändringar i sitt liv, vädret kan ofta vara orsaken till det. Vädrets makter kan verkligen haft en inverkan på människors livsöden.

I programmet intervjuas Kalle Johansson, arkivarie vid Göteborgs landsarkiv. Han berättar att från och med sent 1600-tal har man använt termometer för att dokumentera metrologisk data. Vidare rekommenderar han att ta sig en närmare titt i kyrkoarkiven om man är intresserad av att ta reda på värdet på en specifik plats i Sverige. I kyrkoarkiven kan man läsa sig till uppgifter om mer spektakulära väder, som kraftiga åskväder och hårda hagelskurar.

I programmet gavs en massa intressanta och användbara tips på hur man kan ta reda på hur vädret har påverkat dina anfäders liv, 1700-talets mitt till början av 1800-talet är extra rikt på uppgifter. Här kan du lyssna på programmet i sin helhet.

Hur har vädret påverkat dina anfäders liv? Dela gärna med dig av dina erfarenheter nedan i kommentarsfältet eller på vår Facebooksida.