Finland tar bort flick- & pojknamn

Finland tar bort flick- & pojknamn

En pojke som heter Sandra och flicka som heter Sebastian. Vad tycker du om det? I Finland kan detta komma att bli verklighet.

Den nuvarande namnlagen är från 1985 och anses föråldrad. Enligt den nuvarande namnlagen får man inte ge en pojke ett flicknamn och vise versa. Det anses räcka att en framtida namnlag ska skydda barn från att få stötande och opassande namn.

Något defensivt beslut om lagändringen har ännu inte tagits. Just nu utarbetas en reform, ett beslut kommer inte att tas på flera år, enligt Lännen Media.

I Sverige är namn inte könsindelade, praxisen är att man utgår från att föräldrar döper sina barn till namn utifrån deras bästa.

Frågan om könsindelade namn är kanske mer en fråga om vad som anses vara ett pojk- eller flicknamn. I dagens samhälle är namn starkt förknippade med kön och processen att göra namn könsneutrala kan ta tid.

Vad tycker du om det nya finska lagförslaget? Borde könsindelningen av namn tas bort?

Källor: Lännen Media, Hufvudstadsbladet och Aftonbladet.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Gunnar Billow

    april 2, 2015

    Det bästa vore väl att ge barnet två namn ett pojk och ett flicknamn. Då kan barnet själv välja vad dom vill bli kallade som vuxna.

  • Tapani Rossi

    april 2, 2015

    Jo, det blir nog trevligt: Sirkka Olavi Suomalainen efter mormor o farfar t.ex. eller Matti Helena Virtanen efter mamma o pappa. I Villmanstrand kommer man säker få inslag av ryska namn som Olga Junhani Venäläinen, Svetlana Ilmari Markkanen.
    Risto Ritva Räsänen och Annikki Antero Antti.
    Visst blir det könsneutralt och bra. När släktingar o vänner frågar de nyblivna föräldrarna Vad blev det? Joo, det blev en ”hän”!

  • Tommy Prahl

    april 2, 2015

    Nej! Man måste kunna göra en snabb bedömning av pojke eller flicka och då är förnamnet det bästa.
    Fortsätter vi så här med könsneutrala personligheter, så kommer det snart att krävas att man skall kunna födas med både snopp och snippa!! Om nu det skulle bli könsneutralt på förnamnen, så vill jag att man inför son & dotter som slutändelse i efternamnet istället, som i gamla tider.

  • Lars

    april 2, 2015

    Bedrövligt!

  • Christian

    april 2, 2015

    Helt sjukt, hur tusan skall man då kunna avgöra om det är en kvinna eller man som man avser!

  • Jan Edlund

    april 2, 2015

    Förslaget är så dumt och uselt så det kommer därför att gå igenom.

  • Frank Köpsén

    april 2, 2015

    vilka överraskningar det kan bli.men opraktiskt tycker jag,men andra sidan passar ju hen in bra på det.

  • Jan Sjöholm

    april 2, 2015

    Idioti. Politiker med för lite att göra hittar på sånt här.

  • Jerker Sjölander, fortfarande man

    april 2, 2015

    Fullständigt idiotiskt men helt i linje med den allmänna förvirring som råder när det gäller olikheter mellan kön och meningen med detta!

  • Björn Dahlroth

    april 2, 2015

    Varför inte. Folk följer ändå traditionen. Det finns faktiskt namn som traditionellt kanges till både pojkar och flickor. I Finland är namnet Kim ett sådant. I många katolska länder finns män som har namnet Maria som mellannamn. Sedan har man ju besväret med namn på alla immigranter från andra kulturer där vi inte vet vad namnen står för. För myndighetsbruk har vi ju i alla fall folkbokföringsnummer och i åtminstone Sverige kan man från det se om det är man eller kvinna. Det behövs att mankan skilja för vissa ändamål som t ex militära eller medicinska.

    En anna sak – det verkar, har jag hört, att Ert släktträdsprogram inte innehåller möjlighet att skriva in sådant som ”fader okänd — ”

    • Sara

      april 14, 2015

      Tack för din kommentar Björn,

      Det går absolut att skriva in ”fader okänd”.

      Vänligen Sara

  • Michael

    april 2, 2015

    OK nästa dotter får heta Brunte

  • Erica

    april 2, 2015

    Jag är för fria viljor och bestämmelser. Man behöver ej STATEN/REGERINGEN till ALLT!!! Skall människan sluta tänka fritt och är vi fria att skaffa ungar, så ser jag ingen ting och heta Danao om jag är flicka hellre det än
    Gudmund, finns massa namn som man kan bli retad för och det kommer inte att hjälpa barnen att förbjuda Sebastian när Kim är både tjej o pojk och hen namn. Men är Gudmund ett flicknamn eller pojknamn? Jag kan inte avgöra det. Är 49 år och anser att staten ej skall lägga i sig namn. Du kan heta Sture, eller inge eller inge-maj eller Kaj som tjej. 70 %. Av folket i se, fin, och Norge har bytt när man blivit äldre om man inte e nöjd. Men dem som gör barnen måste få välja fritt. Finns barn som föds med 2 identiteter eller 2 kroppar i ett. Vi måste sluta låta stat och regering bestämma vad vi ska äta till middag. // mvh Eva

  • Många

    april 2, 2015

    Låt en flicka få vara en flicka och en pojke en pojke, hur svårt kan det vara ???

  • Nils-Anders Norberg

    april 3, 2015

    Blir nu också Finland vansinnet på Jorden? Det räcker med oss i Sverige. Skäms att vara svensk!

  • iris

    april 7, 2015

    Jag tycker det är en utmärkt ide. Här i USA finns det många namn som kan vara både flick och pojk namn. I detta immigrationsland förkommer en oändlig massa olika namn. Det vore helt absurt om någon myndighet skulle försöka kategorisera dem som lämpliga eller olämpliga. Och föräldrar bör ha rätt and välja vad de vill ha.

  • monica larsson

    april 9, 2015

    heltokigt

  • Gunilla Rödin

    april 9, 2015

    Låt namnen ”visa” vilket kön personen har, helst inga konstiga fantasi namn.
    För övrigt så döper man inte till ett namn, man döper i en kristen bemärkelse, som det sägs i kyrkan. Jag döper dej …….. i Fadern o Sonen o den Helige andens namn.

  • Stig

    april 19, 2015

    Ack du Herre min Je, nu e varlden ur le! Tossigt värre!

  • Björn

    december 10, 2015

    En helt knasig idé.
    Visserligen har ju redan liknande namn, t.ex.
    Tor och Tora, Frej och Freja.