Mormors hypotesen: Jag hade aldrig klarat det utan henne!

Mormors hypotesen: Jag hade aldrig klarat det utan henne!

De av oss som har haft turen att växa upp med mor- och farföräldrar förstår hur viktiga de var (och är) i våra liv. Jag växte upp med min mors föräldrar och gammelmorföräldrar. Min farföräldrar dog när jag var ganska liten, men jag minns dem svagt från ett par högtidsfiranden.

Mormors hypotesen: jag hade aldrig klarat det utan henne!

Mormors hypotesen: jag hade aldrig klarat det utan henne!

Min gammelmormor tog hand om min mamma när hon var liten, så hennes föräldrar (mina morföräldrar) kunde arbeta. Än i dag är denna modell fortfarande vanligt förekommande i många kulturer runt om i världen. Många föräldrar arbetar och mor- och farföräldrar hjälper till att uppfostra sina barnbarn.

Läs vidare: 5 saker bara ett mellanbarn kan förstå.

Jag minns min mormors besök mycket väl och jag träffade min gammelmormor, som var ganska gammal vid den här tiden, under sommarloven. Mormor brukade komma på besök med burkar av fantastiska delikatesser som vår mamma inte hade tid att göra. När vi var små höll hon oss sysselsätta med att göra halsband och konstverk av pasta, målning och hon lärde oss även att sy klänningar till våra dockor. Hon försökte även lära mig att virka, men tyvärr gick inte det så bra.

När jag skriver detta inlägg har jag spenderat en hel del tid med leta efter en släktbild tagen på fyra generationer kvinnor – min mormor, min mamma, mig själv och min dotter (då ett spädbarn). Jag kunde inte hitta den i dag, men kommer fortsätta att leta efter det och kommer se till att publicera det på vår släktplats på MyHeritages webbplats. Det här är ett bra tillfälle att påminna läsare om att denna typ av bilder lätt försvinner om du inte publicerar dem online på din privata släktplats! Bilder på fyra generationer eller fler är inte så vanligt.

Förutom att mor- och farmödrar (och mor- och farfäder) är roliga – är det enligt en ny studie historiskt sätt tack vare mor- och farföräldrar som människor lever längre i dag än någonsin tidigare.

En äldre teori från 1997-1998 menar att det är tack vare att männen tog hem mat till sina vänner och barn och skyddade dem som de rätta förutsättningar för människor att leva ett långt liv skapades. Kristen Hawkes, en antropolog vid universitet i Utah, som deltog i den ursprungliga studien, menar att vi istället kan härleda vår långa livslängd till våra mor- och farföräldrar.

Den nya teorin – mormors hypotesen – menar att anledningen till varför mammor skaffar sitt nästa barn snabbare inpå det första är inte för att pappan tog hem mat, utan tack vare hjälpen från mor- eller farföräldrarna. Eftersom mor- och farföräldrarna lever längre kan de hjälpa till ännu mer.

Den nya studien fokuserar på resultatet av en överflödig tillgång till äldre män som tävlar om partners, vilket Hawkes menar är en sannolik förklaring till varför män i dag föredrar yngre kvinnor.

I takt med att människans livslängd ökar, säger hon, finns det ”fler äldre grabbar” som kan vara med i faderskapstävlingen. ”Det enda sättet att bli pappa är med en yngre, fertil kvinna. Så män som föredrar yngre kvinnor är mer benägna att skapa ättlingar.”

Oavsett orsaken till att vi numera lever längre, är det bra att ha mor- och farföräldrar och umgås med dem. De tillför mycket till våra liv, oavsett om vi är barn eller unga vuxna. Vi minns de fina stunder som man haft med dem när vi får våra egna barn och barnbarn och får chansen att lära vidare det vår egna mor- och farföräldrar har lärt oss.

Vad är ditt bästa minne av dina mor- eller farföräldrar? Dela dem i kommentars- fältet nedan.

Bidragande skribent är Schelly Talalay Dardashti, MyHeritages amerikanska släktforskningsrådgivare.