Våra volontärer: Ett speciellt besök

Våra volontärer: Ett speciellt besök

På MyHeritage är vi privilegierade att få hjälp av många frivilliga översättare som hjälper till att göra vår webbplats tillgänglig för våra användares på deras modersmål.

Yana Gourenko, en av våra värdefulla frivilliga översättare

Yana Gourenko, en av våra värdefulla frivilliga översättare

Vi fick nyligen nöjet att träffa en av våra ryska översättare – Yana Gourneko – när hon besökte vårt huvudkontor.

Yana, 29, och hennes man bor i Moskva. Hon studerade översättning på universitet och tog ut en examen som översättare i engelska och tyska och talar även lite franska.

Nu arbetar hon med teknisk support på ett rättsmedicinskt företag. Hennes intressen inkluderar att resa och träffa nya människor. Hon är även amatörfotograf och älskar havet!

Vi ställde Yana ett par frågor om hennes egen släkthistoria och hur det kom sig att hon började översätta för MyHeritage:

Läs vidare: 44 000 personer i trädet & inget stopp i sikte.

Varifrån kommer din kärlek för språk?

Min kärlek för språk började redan i andra klass när jag började lära mig engelska. Tre år senare valde jag även att lära mig franska och blev helt förälskad i att lära mig språk. När jag började studera på universitet fanns det ingen tvekan på att jag skulle bli översättare i engelska och tyska.


När jag tog ut min examen fanns det tyvärr inga möjligheter att påbörja en karriär som översättare. Men jag tyckte alltid att det var kul att hjälpa till med över- sättningen av olika projekt som: videospel, kunskapsbaser, mobilappar, webb- platser etc. Det är på den vägen som jag blev en del av MyHeritages volontärteam.

Läs mer: Ulla översätter till danska.

När började du släktforska?

Jag började lära mig mer om min släkt när jag insåg att min mormor haft flick- namnet Fonstein. Jag gillade hur det lät och dess tyska klang, så jag började prata med mormor om hennes släktingar. Mängden information var så överväldigande att jag bara var tvungen att hitta en pålitlig och enkel lösning för att spara min släkthistoria och bygga och organisera mitt släktträd. MyHeritage var det mest lämpliga projektet online för att det är enkelt och användarvänligt. Det erbjuder statistik, bra infografer och en databas. Jag började arbeta med mitt släktträd 2009.

En dag när jag släktforskade läste jag en mening på ryska på webbplatsen som lät lite konstig. Jag insåg att jag kunde hjälpa till som översättare för den sidan som gett mig så mycket under alla dessa år. Jag älskar kommunikation och över- sättningsportalen är ganska enkel att använda. Plus, jag vill att fler ryssar ska bli en del av projektet och ett ryskt gränssnitt kommer att göra deras resa genom deras släkthistoria mer bekväm och trevlig.

Yana och hennes man med MyHeritages översättningsteam

Yana och hennes man med MyHeritages översättningsteam

Hur har MyHeritage hjälpt dig med din släktforskning?

Efter fem år av att ha samlat in uppgifter från släktingar och internet har jag utökat mitt släktträd till 250 personer. Jag har även påbörjat arbetet med min mans släkt- träd och hjälpt min svärmor att hitta mer information om hennes farfar. Jag har till och med hjälpt henne att kontakta hennes farfars sedan länge förlorade styvdotter som nu bor i Tyskland. Mina anfäder på min farmors sida kommer från olika städer som: Baku, Smolensk, Kiev, Saint Petersburg, Kamensk-Uralsky, etc. Nu bor de främst i Ryssland men jag har flera släktingar i Israel, dit jag hoppas kunna flytta senare i år.

Tack vare de grymma tjänster som erbjuds på MyHeritage har jag kunnat hitta flera släktingar och lägga till nya personer i mitt träd. Jag har till och med upptäckt att min gammelfarmors systers makes brorsons frus farfar var den kända skulptören, Sergey Konekov. Det var väldigt överraskande att läsa att all min mans anfäder på hans mors sida har varit läkare, med början av 1700-talet fram till min svärmor som valde att inte studera medicin.

Vi tackar Yana för hennes hjälp i att säkerställa att rysktalande får ut det mesta av MyHeritages produkter.

Om du talar ett annat språk på en hög nivå och vill bli en av vårt volontärteam, kan du höra av dig till oss. Det är ett fantastiskt sätt att hjälpa familjer att lära sig mer om sina rötter på ett enkelt sätt, med information tillgänglig på sitt egna språk.