Så börjar du att släktforska

Så börjar du att släktforska

Efter en höst med tv-program som Vem tror du att du är? och Allt för Sverige har många blivit nyfikna på att ta reda på mer om sin egen släkthistoria.

I det här blogginlägg delar vi flera bra råd till dig som precis har börjat eller vill börja släktforska. Det allra viktigaste rådet vi har att ge är att njuta och ha kul! Sedan skadar det ju inte att ha lite tålamod.

1. Börja med dig själv

Du är den bästa utgångspunkten. Börja med att skriva ner fakta om dig själv: födelsedatum, födelseort, giftermål, partner, barn och så vidare. Gör likadant med dina föräldrar, mor- och farföräldrar, barn och så vidare. Skriv ner allt du känner till. Inkludera kvinnors flicknamn. Skriv EFTERNAMN med versaler och skriv ut datum på ett tydligt sätt. Vi rekommenderar att du skriver 1 december 1920, för att undvika att blanda ihop månad och år.

Läs vidare: 4 enkla sätt att uppdatera ditt släktträd

Så släktforskar man

2. Bestäm syftet med din släktforskning

Innan du börjar släktforska är det klokt att fundera på vad du vill uppnå med den. Vill du följa din direkta faderslinje? Eller utforska moderslinjen? Eller vill du undersöka om det finns någon sanning i den där släktskrönan som din farfar alltid berättade?

3. Bevara dina släkthistorier

Den här typen av historier har ändrats över åren, men kärnan till sanningen finns där någonstans. Skriv ner alla släkthistorier oavsett hur osannolika de verkar vara.

4. Intervjua familjemedlemmar och dela information för att väcka minnen

Ett afrikanskt ordspråk säger att när en gammal person dör är det som att ett helt bibliotek brinner ner. Tala med äldre familjemedlemmar eftersom de sitter inne med information som du inte kan hitta i en databas – men ha tålamod och var försiktig. Alla är inte öppna för att prata om saker, och glöm inte att berättelser som går i arv från generation till generation kan ha förvrängts och bör tas med en nypa salt.

Gå även igenom gamla släktfoton och visa för äldre släktingar. Det kan friska upp deras minne. Uppmuntra dem att namnge och återberätta historiae bakom varje foto och glöm inte att skriva ner vad de säger så att det sparas.

5. Rota runt i lådor och skåp

De flesta familjer har en låda eller två fullt med gamla gulnade dokument som har samlats under många år. Dessa kan vara en skatt för dig som släktforskar. Du kanske kan hitta ett gammalt diplom, brev, födelsebevis, dödsattester eller andra intressanta uppgifter. Äldre släktfoton kan också vara till nytta, eftersom det ofta står skrivet namn och årtal på baksidan.

Vi hjälper dig komma igång med forskningen. Foto: pichost.me

Vi hjälper dig komma igång med forskningen. Foto: pichost.me

6. Bli medlem i en släktforskningsförening

Din lokala släktforskningsförening är en källa till innehållsrikt referensmaterial, ofta erbjuder de föredrag med intressanta talare, forsknings- och konsulttjänster och många gånger har de abonnemang till olika söktjänster som du kan använda.

7. Börja på ditt släktträd

Skriv in informationen som du har samlat i ett släktträd i ett släktforsknings-program, förslagsvis vår kostnadsfria Family Tree Builder. Det har ett mycket enkelt gränssnitt som hjälper dig att hålla koll på enskilda personer och relationer i släktträdet. Du kan enkelt ange och kontrollera information, och organisera alla uppgifter och din fotosamling.

Läs vidare: Organisera din släktforskning

8. Spara allt för guds skull!

Du kanske har din släktutredning i pappersformat. Kom ihåg att inte lägga alla dina ägg i samma korg, för att förhindra förlust av information. Om du sparar alla uppgifter i ett digital träd är alla dina uppgifter säkerhetskopierade. En annan fördel med ett digitalt träd är det blir enklare att dela din forskning och framsteg med resten av släkten.

9. Utvika dina sökningar

När du är redo att söka efter mer information vill du hitta dokument som kan ge dig en annan syn på dina förfäder. Ett bra knep är att tänka på ditt eget liv och dokument som kan styrka vad du har gjort: födelseattest, betyg från skolan, äktenskapsbevis, köp av egendom, körkort, värnplikt etc. För att nämna ett par exempel. Samma slags dokument kan finnas om dina förfäder. Så först och främst, ta dig en funderare över vad för information som du skulle vilja hitta om dem och utgå från det i dina sökningar. Vår egen sökmotor SuperSearch med över 6 miljarder poster är en bra utgångspunkt.

10. Skriv dagbok

Att dokumentera sitt eget liv i skriftlig form kan komma till stor nytta för släktens framtida släktforskare.

11. Dela det du hittar

När du har fått ihop ett släktträd med intressanta gamla foton och utvecklat släkt-berättelser bör du dela detta med resten av familjen! Genom att bjuda in dem till din släktplats på MyHeritage kan du göra just det. Dessutom kan andra familje- medlemmar bidra med information som hjälper dig vidare.

En annan trevlig anledning till att dela ditt släktträd med familjen kan vara att du hittar en själsfrände som vill hjälpa med din forskning.

Lägg upp uppgifterna i ett digitalt släktträd på MyHeritage - det är ett bra sätt att säkerhetskopiera alla uppgifter.

Lägg upp uppgifterna i ett digitalt släktträd på MyHeritage - det är ett bra sätt att säkerhetskopiera.

Resultatet av din släktforskning kommer att bero på flera faktorer som är utanför din kontroll. Överförings- och stavfel i kyrkböckerna eller andra register kan sätta käppar i hjulet. Vilka dokument som har bevarats, hur vanligt ditt efternamn är, din släkts sociala status och deras utbildningsnivå kan ha en enorm inverkan på vilken typ av information som du hittar.

Men, framför allt, kommer framsteg och resultat bero på din egen ambition och inställning. Med andra ord: ge inte upp om du stöter på hinder, leta då efter andra sätt. Och ta inget för givet.

Det är också viktigt att du arbetar metodiskt, att du närmar dig ett problem från olika vinklar och att du kontrollerar att alla uppgifter som du hittar faktiskt stämmer. Men det kanske inte gör så mycket för ofta känns själva jakten på upptäcker nästan lika spännande som upptäckten i sig.

Har du några tips att ge till någon som precis ska börja släktforska? Dela gärna i kommentarsfältet nedan.

Mycket nöje!