Äldst, yngst eller mittemellan

Äldst, yngst eller mittemellan

Kan din plats i syskonskaran, eller det faktum att du är ensambarn ha inflytande på vem du är? Enligt Elisabeth Schönbeck är svaret Ja! Schönbeck som själv är storasyster, är till yrket beteendevetare med inriktning på syskonrelationer. Hon menar utan tvekan att vår syskonposition, och vilken plats i syskonskaran våra föräldrar har, formar oss som individer.

Äldst, yngst eller mittemellan

Syskon - äldst, yngst eller mittemellan

Hon har skrivit boken Äldst, yngst eller mittemellan (Forum förlag) som just handlar om hur vår syskonposition påverkar vem vi är. Det är svårt att kortfattat berätta om boken, för den innehåller mycket intressant och berikande information, men jag ska dela med mig av den informationen som gav mest avtryck hos mig.

Elisabeth Schönbecks börjar boken med att rekommendera det bästa sättet att presentera sig själv på, vilket hon anser är genom att förklara om man har syskon och vilken plats i skaran man har. Hon presenterar sig själv på följande sätt ”Jag är storasyster till två bröder och mamma till två söner, mamman var storasyster till en bror och pappan endabarn.”

I boken förklara hon att det sällan är småsyskon som leder ett företag och att det oftast inte är en storasyster som cyklar till Sydafrika och tillbaka. Storasyskon knuffas ofta ner från piedestalen när ett nytt syskon födds, och landar mer eller mindre mjukt.  De försöker därefter i resten av sitt liv att ta sig tillbaka upp på piedestalen genom att högprestera och vara duktig.

Schönbeck tar även upp ett intresset fenomen: pseudotvillingar. Begreppet infördes av den danska psykologen Oluf Martensen-Larsen, som för övrigt var Elisabeth Schönbecks mentor, och syftar på den effekt som kan ibland kan prägla barn med en åldersskillnad på ungefär två år. Hos pseudotvillingar finnas ofta mycket konkurrens i och med att föräldern inte har tid att ge båda barnen det de behöver.

I boken förklaras det att man inte endast kan avgöra om någon är stora eller lillasyster beroende på hur många syskon det är i skaran. Det handlar även om hur många år det är mellan syskonen.  Om det är mer än sex års skillnad mellan två syskon så blir rollerna annorlunda. Exempelvis om det är sex år eller mer mellan två syskon är den minsta av de två ett funktionellt ensambarn.

Schönbeck tar upp politikern Margot Wallström som ett exempel. Wallström är nummer fyra i en syskonskara av fem. Det gör henne till ett mellanbarn om man endast tar hänsyn till antal syskon. Men eftersom det är mer än sex år till det närmsta äldre syskonet och tre år till hennes yngsta syster, är Margot Wallström en funktionell storasyster.

Boken har översatts till flera språk och finns även tillgänglig i talboksformat.

Tror du att din plats i syskongruppen eller att du är ensambarn kan prägla vem du är i dag och förklara de olika val du har gjort i ditt liv? Dela med dig av dina tankar på vår Facebooklogg, på Twitter. Eller varför inte lämna en kommentar på inlägget!

Taggar:

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Eva Sternberg

    april 4, 2014

    Mycket bra bok!
    Eva Sternberg