Alla helgons dag

Alla helgons dag

På lördag är det Alla helgons dag. Dagen är enad för att hedra och minnas de som levt innan oss.  Det finns lite olika sätt att göra detta på runt om i världen. I Mexiko firar man De dödas dag. Dagen firas bland annat genom att ha picknick på kyrko- gårdar. I USA klär man ut sig, och barn knackar dörr. De tre högtiderna firas på olika sätt, men de härstammar alla från samma tanke, att hedra och minnas de döda.

I vår familj besöker vi alltid mina farföräldrars gravplats på Alla helgons dag. Där tar vi bort nedfallna löv från graven och tänder ljus. Brukar du besöka någon kyrkogård i samband med Alla helgons dag?

Alla helgons dag är en kristen högtid som infördes år 610 av kyrkan för att fira och minnas alla helgon och martyrer som inte hade sin egen minnesdag. En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt. Detta har rötter i förkristna traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar, kan man läsa på Wikipedia.

Alla helgons dag består egentligen av två helger: Alla helgons dag och Alla själars dag. Alla själars dag handlar precis som Alla helgons dag om att minnas de som levt före oss.

I Mexiko firas den först och andra november De dödas dag (Día de los muertos), dagen har samma syfte som All helgons dag– att minnas och hedra våra nära och kära. Men det är det enda som de två högtiderna har gemensamt. Traditionerna bakom De dödas dag sägs komma från de förspanska indianska kulturerna i mesoamerika och katolicismen.

En typisk illustration från De dödas dags-firandet.

En typisk illustration från De dödas dagsfirandet.

På De dödas dag samlas folk på kyrkogårdar för att minnas deras döda släktingar. Den första november hedras barn och den andra november hedras de vuxna.

På kyrkogården äter och dricker man. Och det råder feststämning. Man ordnar även med ett offeraltare där dryck ställs fram, och annat som den döda kan tänktas sakna från jordelivet.  Tacken bakom högtiden är att man i Mexiko tror att de döda kommer tillbaka en gång om året för att hälsa på sin familj och sina vänner. Vuxna, som barn klär ut sig för att på så sätt ta emot de döda. Detta är något som påminner om en den kända amerikanska högtiden Halloween.

Halloween firas den 31 oktober varje år och har som starkast fäste i de engelskspråkiga delarna av världen, framföra allt de förenta staterna. Namnet på högtiden kommer från All Hallows Eve, som även den från början var starkt förknippad med den kristna tron. All Hallows Eve kom med de emigrerande irländare och till en viss del även skottarna till USA när de lämnade svält- och nödåren under 1840-talet.

Pumpa – Halloweens kanske mest kända symbol.

Pumpa – Halloweens kanske mest kända symbol.

Halloween firas även här i Skandinavien sedan 1990-talets mitt. Det som kanske är starkast förknippat med Halloween är att man ska klä ut sig. Framför allt är det barn som klär ut sig, för att gå runt och knacka dörr och fråga Bus eller Godis.

Firar du någon eller några av dessa högtider? Om svaret är ja, är jag nyfiken på att höra hur. Dela med dig på Facebook eller Twitter.