Ja eller nej till nyårslöften?

Ja eller nej till nyårslöften?

Kommentarer4

Det är snart nyårsafton. Har du några nyårslöften?

En fråga man kan ställa sig så här inför det nya året är om det kan hjälpa oss, som genealoger och släkt- forskare att göra en lista med våra nyårslöften?
Svaret är ja, enligt en Wake Forest universitetsstudie publicerad i Journal of Personality och Social Psychology, av biträdande professor E.J. Masicampo. Han fann att binda sig till en plan för att uppnå ett mål eller nyårslöfte gör att det är mer sannolikt att målet uppnås, och tillåter dig att tänka på andra saker.

”När en plan väl är gjord, kan vi sluta tänka på just det målet”, säger Masicampo, som studerar målsättning och viljestyrka. ”Detta frigör våra sinnen att fokusera på andra uppgifter eller bara njuta av nuet.

De mål, eller nyårslöften som fungerar bäst är specifika, säger han, och inkluderar information om vad du ska göra, när du ska göra det och var.

Föreställ dig när du ska genomföra planen, säger han. Och tillägger att planens makt ligger i att föreställa sig själv göra varje delmoment. Masicampo menar att föreställa sig att göra något har en liknande effekt på hjärnan som att faktiskt gör det, och att hålla sig till planen och uppnå målet handlar om att skapa nya vanor.

Den genomsnittliga personen, förklarar Masicampo, jonglerar så många som femton olika mål samtidigt. Planering gör det möjligt att sluta tänka på ett av dem tills att det är rätt tid och plats. När du gör en plan, slutar den att distratera dig från andra mål.

Nu, när vi vet att resolutioner verkligen kan fungera, vad kan vara bra idéer när det kommer till släktforskning?

Hur är det med tekniken? Kommer vi att vilja skanna alla gamla foton och dokument för att sedan säkert lägga bort originalen i något arkiv? Kommer vi att gå igenom en hög med papper på vårt skrivbord varje vecka, organisera och arkivera dem? Den viktigaste av alla teknikresolutioner är, naturligtvis, att säkerhetskopiera vårt svårvunna arbete och schemalägga automatiska, regelbundna uppdateringar. Du kommer att bli lyckligare, med mer lugn och ro hela 2012 när det är klart!

Hur är det med lärandet? Vi är aldrig färdiglärda, så varför inte gå med i din lokala släktforskningsförening, lyssna på en poddsändning eller delta i ett webbinarium? Eller varför inte anmäla dig till en släktforskningskurs, eller läsa den nyaste boken i ämnet. Eller ta dig tid att lära känna vår hemsida lite bättre.

När är några allmänna släktforskningsnyårslöften:

 • Spring, inte gå, och intervjua en äldre släkting.
 • Gå igenom den där gamla lådan med brev som bara samlar damm (om du är lycklig nog att ha ärvt en!).
 • Gör samma sak med de gamla fotografierna, skanna dem och lägg upp dem på din släktwebbplats på MyHeritage.se. Kanske en annan MyHeritageanvändare har samma bilder och ni kan ansluta er till varandra och dela er forskning.
 • Sök och få kontakt med eventuella släktingar med hjälp av internet. Samt Twitter, Facebook, LinkedIn eller andra sociala medier.
 • Glöm inte att förmedla din kunskap för att hjälpa andra. Hjälp till på din lokala släktforskningsförening. Hjälp till på ett evenemang. Erbjud dig att handleda de som släktforskar samma släkter som du, med den kunskap som du har samlat. Du kommer att träffa nya intressanta människor.

Så om du inte hade några nyårslöften när du började läsa inlägget, har du förhoppningsvis det nu!

Ja eller nej till nyårslöften? Har du några nyårslöften för 2012? Berätta för oss nedan i kommentarsfältet eller på Twitter, eller på vår Facebooksida. Vi ser alltid fram emot att höra från dig.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

 • Raimund Linno


  december 30, 2011

  Jag lämna ett nyårs löfte för många år sen. Att inte lämna några nyårslöften, och det funkar ännu

  • Sara


   januari 2, 2012

   Raimund, vad skönt att du gav ett nyårslöfte som du faktiskt har lyckats hålla! Jag vet att det är få förunnat. :o)

 • jim larsson


  december 30, 2011

  jag har ett nyårslöfte: att inte äta choklad på ett år

  • Sara


   januari 2, 2012

   Bra nyårslöfte Jim! Lycka till!