Vem är din mormor?

Vem är din mormor?

Jag har precis läst klart den fina boken Min mormors historia (bokförlaget forum). Antologin består av tolv personliga skildringar av tolv mormödrar från olika tider. Skrivna av tolv svenska kvinnliga författare. I boken kan man läsa om tolv kvinnor som alla har levt på olika sätt, med olika livsöden. Den gemensamma nämnaren är att de alla är mormödrar.

Agneta Pleijel, Birgitta Stenberg, Märta Tikkanen, Bodil Malmsten, Inger Frimansson, Katarina Mazetti, Maria Ernestam, Åsa Linderborg, Mian Lodalen, Maria Sveland, Emma Hamberg och Zinat Pirzadeh är kvinnorna som har bidragit med sina ord om sina mormödrar till denna bok.

I boken beskriver var och en av författarna om sitt förhållande till sin mormor. Och delar generöst med sig av sin mormors liv. Boken tar oss till oanade platser både geografiskt och i livet. Det handlar om kvinnor som brutit normer och som kämpat för att få ihop sin vardag med barn och ansvar.

De tolv berättelserna är generösa med information och vittnar om tider då andra sociala normer och förpliktelser rådde. Allt från att en kvinna tar sig an ett yrke i slutet av 1800-talet, till att acceptera att sitt barnbarn vill skilja sig från sin man i slutet av 1990-talet.  Boken berättas i kronologisk ordning och poängen är inte att försköna historia. Det viktigaste är att historien berättas.

Berätta om din mormor. Vem är eller var hon? Vad vet du om hennes liv? Vad hade du för förhållande till henne? Dela med dig här på bloggen eller varför inte på Facebook?