Det kinesiska nyåret, en riktig familjedag

Det kinesiska nyåret, en riktig familjedag

Det kinesiska nyåret, en riktig familjedagDet mest befolkade landet i världen firade i förrgår den viktigaste dagen i deras kalender: det kinesiska nyåret.

Det kinesiska nyåret, även kallat vårfestivalen, markerar slutet på vintern och infaller alltid vid den andra nymånen efter vintersolståndet, i början av kalenderåret Lìchūn. Det nya året är drakens år.

Enligt den traditionella kinesiska kalender börjar festivalen den första dagen av Lìchūn och kulminerar den femtonde dagen med lyktfestivalen. Traditionella kinesiska lyktor pryder då gatorna och barn besöker tempel med papperlyktor i händerna.

Den kinesiska nyårsaftonen, Chúxī, är en familjedag. Man kan jämföra dagen med julafton. Dagen för samman familjer för den årliga familjemiddagen.

Middagen är vanligtvis en riktig festmåltid och inkluderar ofta kyckling, fläsk och fisk. Fisken äts avsiktligen inte upp eftersom man säger 年年有魚/餘 till varandra. Med frasen 年年有魚/餘(nián nián yǒu yú eller varje år finns det fisk/rester) önskar man varandra att bli välsignad varje år.

På nyåraftonens morgon önskar barnen sina föräldrar ett hälsosamt och gott nytt år och i gengäld får barnen ofta en nyårspeng i ett rött kuvert. Dagen ska traditionsenligt avslutas med smällare, men en relativt ny lag har satt käppar i hjulet för den traditionen.

Det kinesiska nyåret står för en stark familjegemenskap och ger familjer möjlighet till reflektion och förståelse.

Om du och din familj firar det kinesiska nyåret önskar vi dig och din familj ett gott nytt år.

Källa: wikipedia.com

Taggar: ,