Kärlek och släktforskning

Kommentarer

I dag firar par över hela världen årets mest romantiska dag. Kärlek finns överallt runt omkring oss.

Kupid i fönstret, från ett kort från tidigt 1900-tal.
Amor i fönstret. Kortet är från tidigt 1900-tal.

För några veckor sedan bad vi våra läsare att dela med sig av sina förfäders kärleksberättelser. Eller ett fotografi som illustrerade en kärleksberättelse från deras släkt eller en släkt som de släktforskar om. Vi har mottagit många fina och intressanta berättelser och foton från hela världen. På grund av detta har vi haft det svårt att välja ut tre vinnare, och vi har därför valt att dubbla antalet vinnare, från tre, till sex stycken.

Nedan kan du läsa de vinnande kärleksberättelserna.

USA

Den här berättelsen är inlämnad av Tiffany. På alla hjärtans dag 1940, tog min snygga 19-åriga morfar Eugene Victor ut min vackra mormor Eva, till en liten bro strax utanför Vernal, Utah. Tiffanys mormor minns att det var kallt och att fullmånen reste sig över de närliggande bergen. De satte sig ner på broräcket och Eugene tog fram en guldmedaljong med en liten diamant. Han knäppte halsbandet runt hennes hals och friade till henne. I dag är Eva 91 år och har fortfarande kvar medaljongen.

Gene var från Ohio i USA och var stationerad i Vernal som en del av den civila beskyddskåren 1939. Han hade träffat Eva sju månader tidigare när deras respektive kompisgäng hade passerat varandra. På den tiden sa Tiffanys mormor till en av hennes vänner, att om hon någon gång skulle gifta sig med Eugene Victor, och de skulle få en dotter, så skulle hon döpas till Victoria Jeen. Sju år senare föddes Tiffanys mamma.

Sverige

MyHeritageanvändaren Inger Johansson har en fin berättelse att berätta om hur hennes morföräldrar träffades. Det träffades på ett ganska udda sätt och var även mycket före sin tid.1918 publicerade Augusta Maria Nilsson en kontaktannons i en Stockholmstidning. Efter en misslyckad förlovning var hon nu på jakt efter en man att gifta sig med. Evald Hilding Danielsson svarade på kontaktannonsen och efter åtta månader av brevväxling och ett personligt möte, gifte de sig och levde ett långt och lyckligt liv tillsammans. En längre version av deras kärlekshistoria kommer att publiceras i morgon på bloggen.

Augusta Maria Nilsson och Evald Hilding Danielsson på deras bröllopsdag
Augusta Maria Nilsson och Evald Hilding Danielsson på deras bröllopsdag 1918.

Polen

Viola Zakrzewska skickade in en vacker och mystisk kärleksberättelse om hennes mormor Anna Domagałówna och hennes älskade Sieroży. Fotografiet nedan togs i juni 1919 i den polska staden Czeladź. Sieroży var i Czeladź och jobbade. Violas mormor var då 21 år gammal och bodde i Czeladź, vilket då var en del av den ryska partitionen.

Jag vet väldigt lite om honom. Jag vet verkan hans fullständiga namn eller hans efternamn. Eller vad som har hänt honom, för han försvann från min mormors liv. De älskade varandra mycket. Det vet jag för att jag har hittat bevis på det, i både min familjs fotobibliotek och i min mormors dagbok. Vi har fortfarande ett par fotografier som Sieroży gav till min mormor. På baksidan av fotografierna har han skrivit fina saker som ”mest älskade Niuteńce” och ”med massor av kärlek till Niuteńka”. Förresten, om jag inte visste att min mormors smeknamn var Niuteńka, hade det varit svårt för mig att tyda detta smeknamn.

Anna Domagałówna och hennes älskade Sieroży.
Anna Domagałówna och hennes älskade Sieroży i juni 1919.

Argentina

María Nicolasas pappa reste till Argentina från Italien 1939 för att söka en bättre framtid, tillsammans med två vänner. Efter en tid, introducerades han till en kompis syster. En romans påbörjades och resulterade efter tre månader i ett över 40 år långt äktenskap.

Twitter

Christines farmor reste 18 år gammal från Skotland. Slutdestinationen var Kanada och året var 1902. På resan över atlanten träffade hon sin blivande man, medan hon jobbade som barnflicka för att bekosta sin resa.

Facebook

Kazza Dee berättar om hur hennes pappa friade till Kazzas mamma i en roddbåt på alla hjärtans dag 1945. Detta utspelades i norra Irland. Kazzas mamma jobbade som sömmerska, i en fabrik som i all hemlighet tillverkade bomber. Deras kärlek höll i 60 år tills att Kazzas pappa gick bort 2005.

alla hjärtans dag

Tack för alla fina bidrag. Det är otroligt kul att höra om kärleksberättelser genom tiderna. Vackra kärlekshistorier ger oss möjlighet att fortsätta att tro på kärlek.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej