Stasiarkivet

Stasiarkivet

Landesgrenze

Det har skrivits mycket om Stasiarkivet. Det har diskuterats fram och tillbaka om arkivet skulle öppnas för allmänheten eller inte. Många politiker har uttalat sig i frågan och har efterfrågat mer öppenhet kring arkivets innehåll, speciellt i samband med att det uppdagades att Säpo har utrett svenskar som misstänkts för att på ett eller annat sätt ha haft samröre med Stasi.

Stasis systematiska arbete med att kartlägga människor som ansågs vara fiender har resulterat i enorma mängder information. Enligt DN:s artikel från den 19 april ska det enorma arkivet innehålla 111 hyllkilometer med akter.

I torsdags öppnades en utställning om Stasi på Europahuset i Stockholm. Initiativtagare till vandringsutställingen är tyska ambassaden i Stockholm och myndigheten för Stasiarkivet, BStU. Utställningen heter ”Feind ist, wer anders denkt”, på svenska översatt till ”En fiende är den som tänker annorlunda”. Man kan besöka utställningen och kontrollera om man själv finns med i arkivet. Personal från den tyska myndigheten som hanterar arkivet kommer att finnas på plats för att assistera.

Utställningen ”En fiende är den som tänker annorlunda” (bildkälla: Deutsche Botschaft Stockholm )

Utställningen ”En fiende är den som tänker annorlunda” (bildkälla: Deutsche Botschaft Stockholm )

Stasiarkivet byggdes upp mellan 1950-1989 av Tyska demokratiska republikens (DDR) säkerhetstjänst Ministerium für Staatssicherhet, MfS, i folkmun kallat Stasi. Arkivet består av 111 000 löpmeter sak- och personakter samt 12 000 löpmeter kartotekskort. Det förvaltas i dag av myndigheten för Stasiarkivet, som bildades 1990. Stasiarkivet finns på 15 olika platser i det forna DDR, bland annat i Berlin, där Stasis huvudkontor fanns.

Källa: dn.se och wikipedia.se