Yrken som har försvunnit

Yrken som har försvunnit
Forsia

Yrken som har försvunnit

Inför första maj har jag tänkt mycket på arbeten ur ett historiskt perspektiv. Jag har tänkt på olika yrken som har funnits men inte längre utövas. Jag har även tänkt på olika yrken som finns i mitt släktträd men som ingen längre utövar. Vad har dina släktingar arbetat med? Har de haft yrken som inte längre finns?

Nedan kan du läsa en lista över yrken som inte längre finns.

Bödel – var av samhället anställd, utsedd för att verkställa dödsstraff, prygel och andra kroppsstraff.

Forsia – var i Sverige under 1500-talet en benämning på hushållerska, i synnerhet en katolsk prästs hushållerska eller frilla (älskarinna).

Färgare – var en hantverkare som arbetade med att färga tyger och andra textila material.

Förskärare – kallades den tjänsteman som skar upp steken vid kungliga hov.

Gycklare – (eller lekare) var under medeltiden en kringvandrande spelman och underhållare.

Parmmätare – var ämbetsmän i Stockholm och andra städer som hade till uppgift att mäta upp hö, ved med mera som underlag för stadens tull av inresande bönder. Uttrycket kommer från volymmåttet parm.

Rackare – var bödelns dräng.

Sockenrättare – Vandringsrättare, sockenrättare eller (efter 1948) jordbruksinstruktörer är anställda för att resa runt och ge råd åt bönder i jordbruksfrågor, speciellt växtodling

Telegrafist – var en yrkesutövare som betjänad en optisk eller trådbunden telegraf av något slag.

Yttravessare – var en benämning för en arbetare vid de syd -norrländska sågverken (Hälsingland) som inte bodde vid sågen, eller ”på bruket” som man också sade. En slags dåtidens pendlare.

Om du vill se hela listan över historiska yrken som inte längre utövas kan du besöka wikipedia.

Vad har dina släktingar arbetat med? Har någon haft ett yrke som inte längre finns? Dela med dig i kommentarfältet nedan eller på Facebook.

Källa: wikipedia.se

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Jenny

    maj 1, 2012

    Har släktingar som varit Kolare, Klockare

    • Sara

      maj 1, 2012

      Hej Jenny,

      Klockare var en kyrkligt ämbete, som ursprungligen – under medeltiden – medförde uppgiften att vårda kyrkklockorna och ombesörja klockringningen, kan jag läsa online. Men jag kan inte hitta vad en kolare gjorde. Kan du förklara? Jag är nyfiken på att få reda på svaret.

      Vänligen Sara

  • Stina Loo

    maj 1, 2012

    Ni skriver att med ”på bruket” menas på sågen. Är detta det vanliga uttrycket över hela Sverige? Jag släktforskar i Härjedalen där de flesta arbetade på bruket i Ljusnedal. Var detta sannolikt ett sågverk?

    • Sara

      maj 1, 2012

      Hej Stina,

      du ställer en bra fråga, som jag även skulle vilja ha svar på. Min släkt kommer från Södermanland, där bland annat Åkers styckebruk och Skottvångs gruva har varit stora arbetsplatser. I detta fall vet jag att man lokalt har och fortfarande kallar Åker Styckerbruk för ”bruket” och Skottvångs gruva för ”gruvan”. Jag ska dock forska vidare lite och se om jag kan hitta ett svar på din fråga.