Hemslöjden 100 år

Hemslöjden 100 år

Kommentarer

HemslöjdÅr 2012 är hemslöjdens år. Hemslöjden fyller 100 år och firar detta genom att göra 2012 till 366 dagar av hemslöjd. Självklart är hemslöjds- konsten äldre än så men i år fyller Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) 100 och vill uppmärksamma detta. Året firas med workshops, utställningar och mängder av kreativa aktiviteter runt om i hela Sverige. För att besöka evenemangets hemsida klicka här.

När jag tänker på hemslöjd tänker jag på svenskt hantverk. Jag tänker på den röda dalhästen, trasmattor och broderi. Jag tänker även på handarbete och traditioner.

Min mormor har lärt mig att både sy och sticka. Och jag tror att det är många av oss som har lärt oss någon form av handarbete från någon släkting. Från vem har lärt dig att sticka eller utföra någon annan typ av hemslöjd?

Hemslöjd är ett samlingsnamn för tillverkning av bruksvaror och prydnads- föremål som skapas i hemmet för hemmabruk eller försäljning. Hemslöjd var fram till industrialismens inträde den vanligaste produktionsformen av denna typ av varor i Sverige. Slöjdkulturen präglas i mångt och mycket av handarbete och kunskap om material och teknik.

Hemslöjden 100 år (bildkälla: www.hemslojden100ar.se)
Hemslöjden 100 år (bildkälla: www.hemslojden100ar.se)

Även fast vi i dagens samhälle inte behöver skapa olika bruksvaror för hemmabruk eller försäljningssyfte, så är det många som fortfarande ägnar sig åt att slöjda. Antingen för att det är ett sätt att koppla av eller för att man vill skapa något att använda, ge bort eller kanske sälja.

Har du kanske haft turen att ärva något som en släkting till dig har slöjdat? Eller har du lärt någon i din släkt någon form av hemslöjd? Berätta mer i kommentarsfältet nedan eller på vår Facebooksida.

Källa: wikipedia.se

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej