De olympiska spelen i Stockholm 1912

De olympiska spelen i Stockholm 1912

För 100 år sedan stod Stockholm värd för de olympiska sommarspelen. I en artikel i tidsskriften Populär Historia kan man läsa att man hoppades att spelen skulle hjälpa till att återupprätta den svenska nationella stoltheten med hjälp av idrott. I artikeln kan man även läsa att spelen kom att betyda mycket för den svenska huvudstaden.

Stockholm-OS 1912 (bildkälla: Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande)

Stockholm-OS 1912 (bildkälla: Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande).

Huvudarena för spelen var Stadion (Stockholms Olympiastadion) i centrala Stockholm.  Sommaren 1912 var en varm och solig sommar. Spelen brukar därför kallas för solskensolympiaden. Men det soliga vädret hade tyvärr en hel del negativa konsekvenser. På avslutningsdagen avled den portugisiske maratonlöparen Lazaro av värmeslag, till följd av att ha sprungit loppet i det varma vädret.

De olympiska sommarspelen i Stockholm var det femte spelen i ordningen.

År 1909 bestämdes det att Stockholm skulle hålla de olympiska spelen. Då hade Stockholm ingen stor idrottsarena, därför påbörjades byggandet av Stadion året därefter.  Arkitekt var Torben Grut och arean är byggd i national- romantisk stil. År 2011, inför 100-årsjubileet för Stockholm-OS 1912 utfördes en renovering och upprustning av arenan.

Prisutdelning under OS i Stockholm 1912. (Bildkälla: Svt bild).

Prisutdelning under OS i Stockholm 1912. (Bildkälla: Svt bild).

Några av de svenska pristagarna 1912 var:

  • Den svenske hjortskytten Oscar Swahn. Han blev den hittills äldste OS-guldmedaljören (64 år, 257 dagar) genom att vinna lagguldet i grenen löpande hjort.
  • Alfred Swahn, Oscar Swahns son tog samma år två guld i skytte.
  • Greta Johansson tog guld i simhopp. Därmed blev hon Sveriges första kvinnliga olympiska mästare.
  • Erik ”Loppan” Adlerz tog guld i både varierade och raka höga hopp.

Källa: Wikipedia