Kräftskivan

Kommentarer

När är det egentligen kräftpremiär? Vissa säger att premiären bör ske den åttonde augusti. Medan andra säger att premiären ska ske den första onsdagen i augustimånad, som i år inföll den första augusti.

(bildkälla: sveaborgsociety)

Traditionsenligt var kräftpremiären den dagen på året då man tidigast fick fiska och sälja kräftor. Anledningen till denna reglering var att man var rädd att intensivt kräftfiske och hög konsumtion skulle utrota den svenska kräftan. I slutet av 1800-talet infördes restriktioner för kräftfiske. Detta är inte längre ett problem då de flesta kräftor som äts i Sverige kommer ifrån Turkiet eller Kina.

Sedan 1993 är kräftpremiären borttagen och kräftan får säljas året runt. Men traditionen att man ska äta kräftor under augustimånad verkar sitta kvar. Det är inte den enda traditionen som verkar finnas kvar.

En kräftskiva är ofta fylld med en massa traditioner; från vilka snapsvisor som ska sjungas under kalaset, till maten som äts och lekarna som leks.

Begreppet kräftskiva myntades på 1930-talet. Det egentliga ursprunget kan hittas i den borgerliga kräftsupen från slutet på 1800-talet. Då tog man sig en sup för att säga hej då till sommaren. Och med tiden blev det populärare att ställa till med kräftskivor.

Kommer du att gå på kräftskiva i år? Har du någon intressant kräfttradition som du skulle vilja dela med dig av? Kanske en rolig snapsvisa eller något annat roligt?

Källa: Nordiskamuseet

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej