Lego fyller 80 år!

Kommentarer2

Lego

När en kändis med en intressant släkthistoria fyller år, försöker vi att dela den med dig.

Dagens inlägg handlar inte om en person, utan om en produkt som vi alla känner till: Lego. I helgen fyllde den världskända leksaken 80 år.

Lego är ett familjeföretag. Det grundades av Ole Kirk Christiansen (1891-1958) år 1932. Han byggde företaget med sina bara händer, tillsammans med sin son Godtfred (1920-1995). Godtfred blev företagets andra ägare och var designern bakom det viktiga sammanlåsande tegelsystemet. Företaget drivs i dag av Godtfreds son Kjeld.

Tre generationer Lego: Ole, Godtfred and Kjeld. (bildkälla: http://www.brickfetish.com/timeline/1891.html)
Tre generationer Lego: Ole, Godtfred and Kjeld. (bildkälla: http://www.brickfetish.com/timeline/1891.html)

Ole kom på namnet Lego genom att slå ihop två danska ord leg (lek) och godt (bra). Det lustiga är att Lego även betyder “jag sätter ihop” på latin, vilket gör det till ett perfekt namn på leksaken.

För att fira födelsedagen har lego skapat en animerad film, för att på sätt dela med sig av sin släkthistoria. Ta en titt. Notera att videon är på engelska.

Kommer du ihåg när du lekte med Lego? Dela dina Legominnen nedan eller på vår Facebooksida.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

 • Anita Ekström Brodd


  februari 2, 2014

  December 1963 kom Lego till Sverige och PUB i Stockholm. Jag blev tillfrågad om att demonstrera denna ny produkt. Behövde pengarna så varför inte, hade inte varit i närheten av att demonstrera en vara. Men erfarenhet av handel hade jag, då jag varit på NK två år som försäljare. En stor platta fick föreställa mark med gator och hus och några träd dä till. Jag mins inte säkert om det var några fordon placerade på plattan. Folk var nyfikna och det blev en bra försäljning. Demonstrations plattan fick jag ta med mig hem. Det blev starten för mina barn och barnbarn. Med vänlig hälsning. Anita Ekström Brodd

  • Sara


   februari 3, 2014

   Hej Anita,

   Vilken fin anekdot! Tack för att du delade med dig av den på bloggen. Häftigt att du fick ta med dig legot hem och att dina barn och barnbarn har lekt med det.

   Vänligen Sara