Raoul Wallenbergs släktträd

Raoul Wallenbergs släktträd
En ung Raoul Wallenberg

En ung Raoul Wallenberg

Nu på lördag, den 4 augusti skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år. Wallenberg är världskänd för att räddat judar undan nazisterna i Budapest under andra världskriget.

Det är fortfarande inte säkerställt hur och var Wallenberg dog. Man vet att han arresterades i januari 1945 av de sovjetiska styrkor som intog Budapest. Det sägs att man misstänkte att Wallenberg var amerikansk spion, och att han därför placerades i Lubjankafängelset i Moskva. Han förmodas ha dött den 17 juli 1947.

Raoul Gustaf Wallenberg föddes den 4 augusti 1912 på Lidingö. Han var son till underlöjtnanten Raoul Oscar Wallenberg (1888–1912) och Maria Sophie (Maj) Wising (1891–1979), som delvis var av judisk härkomst. Raoul Wallenbergs far avled i cancer tre månader innan Raoul föddes. Hans mor gifte om sig med juristen Fredrik von Dardeloch 1918. Tillsammans fick de Guy och Nina.

Dottern Nina föddes den 3 mars 1921 och tog efternamnet Lagergren när hon gifte sig med domaren och riksmarskalken Gunnar Lagergren 1943. Tillsammans fick de fyra barn.

Deras äldsta dotter Nane Annan föddes den 14 oktober 1944 och är sedan 1984 gift med Kofi Annan, de förenta nationernas tidigare generalsekreterare. Han var verksam som generalsekreterare mellan 1997-2006.

Här kan du se Raoul Wallenbergs släktträd:

Raul Wallenbergs släktträd (klicka på bilden för att se trädet).

Raoul Wallenbergs släktträd (klicka på bilden för att se trädet).