Jul- och nyårsfirande i Ryssland

Jul- och nyårsfirande i Ryssland

Kommentarer

Så här i jultider är det mysigt att läsa om hur man firar jul på andra platser i världen. I Ryssland firar man julafton den sjunde januari, fjorton dagar efter att vi firar här hemma i Sverige. Du undrar säkert varför man firar jul i januari. Anledningen är att den ryskortodoxa kyrkan går efter den gamla julianska kalendern.

Efter revolutionen 1917 och under den kommunistiska regimens styre, tvingades man att sluta fira jul. Först 1992 var det återigen tillåtet att öppet fira jul. På grund av uppehållet, försvann många traditioner som funnits under många år.

Numera samlas släktingar på julafton för en helig måltid utan kött. Måltiden omfattar tolv olika maträtter som ska symbolisera de tolv 12 apostlarna: Borschsoppa (soppa gjort på rödbetor), bröd, vitlök, honung, torsk, apelsiner, aprikoser, nötter, kidneybönor, päron, persilja, potatis och rödvin. Huvudrätten är en gröt som heter Kutja. Den är gjord på bär, vete eller annat spannmål, som symboliserar hopp och odödlighet. Samt honung och krossade vallmofrön som ska garantera lycka, framgång och ostörd vila. Är man troende så förbereder man sig inför julen med 40 dagars fasta.

Efter middagen går man till kyrkan och deltar i en gudstjänst som varar fram till 2-3 på morgonen. Eftersom julfirandet var förbjudet under så många år, har traditioner som att ge presenter, Ded Moroz (fader frost) och att pynta julgranen flyttats från julafton till nyårsafton, då kommer fader frost hem till folk med sin guddotter Snegurochka (snöfrun). Han lyssnar på barnen som sjunger sånger, läser dikter och ger dem julklappar. Julgranen dekoreras ofta precis innan nyårsafton och får stå framme till mitten av januari.

Nyårsfirare på röda torget

Familjer och vänner samlas för att tillsammans äta middag och stannar uppe hela natten. En timme före midnatt säger människor hej då till det gamla året och minns årets bra stunder. Vissa tittar på tv och lyssnar på presidentens hälsning och i större städer samlas man på stora torg. Champagne och fyrverkerier hör även till.

Precis vid midnatt är det tradition att höja champagneglaset och skåla in det nya året. Trots att man fritt i 20 år har kunnat fira jul i Ryssland, är nyårsafton fortfarande den största vinterhögtiden!

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej