Julklappar från förr

Kommentarer

Då var det gjort, du har spenderat julafton med din familj och alla klappar har öppnats. Du befinner dig fortfarande i den där härliga julstämningen. Nu är ett bra tillfälle att gå tillbaka i tiden. Har du någon gång frågat dina föräldrar eller mor- och farföräldrar hur de firade jul som barn? Vilka julklappar kommer de ihåg att de fick?

god jul

Hur firades julen innan den blev allt för kommersiellt? Vad fick de? Det är inte säkert att de fick någon julklapp. Min kollegas farmor växte upp i staden Treviso i Italien i en bondefamilj under 1910 och 20-talet. För henne innebar julen mässa och att elda i den öppna spisen. Men även en måltid som skiljde sig från vardagsmaten.

En av mina äldre släktingar kommer ihåg när hon en gång fick en stor gul apelsin i julklapp. En frukt som hon aldrig tidigare sett och vars utseende för alltid etsat sig fast i hennes minne som något glatt och vackert.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej