Har du en släktforskningsmentor?

Har du en släktforskningsmentor?

Kommentarer

Har du en släktforskningsmentor?Har du en släktforskningsmentor? Någon som du kan vända dig till och få svar på dina frågor? Någon som kan guida dig genom problem och fallgropar eller hjälp dig att ta dig vidare när du möter problem.

Släktforskningssamfundet världen över har alltid varit till stor hjälp för nybörjare. Någon frågade mig en gång varför släktforskare är så vänliga. Mitt svar var att vi aldrig vet om nästa person som man ställer en fråga till kan ha svaret till ens egna obesvarade släktforskningsfrågor!

Vi delar med oss eftersom vi själva har fått hjälp när vi var nybörjare. Så som vi har fått hjälp, försöker vi nu hjälpa andra.

Mina tankar om det här kom upp till ytan vid ett utbyte som skedde ganska nyligen gällande några dunkla dokument rörande familjer i Vitryssland. Min forskar vän, deltog i en diskussion på en Facebookgrupp om något helt annat. Det visade sig att han fått hjälp av en forskare som hittat dokument i ett arkiv i Krakow om en grupp familjer med grenar i den vitryska staden Mogilev och dessa dokument är från 1500-talet.

Helt plötsligt hade jag börjat tänka i helt andra banor, att börja leta efter dokument om min släkt i Krakow. Jag undersöker den möjligheten nu.

Men tillbaka till mentorskap.

Vad är en mentor? En släktforskningsmentor erbjuder olika sätt att se på ett problem och hjälper dig att på egen hand hitta svaren, samtidigt som hon eller han uppmuntrar dig till att njuta av din framgång. Mentorer fungerar som bollplank för nya möjligheter.

Som mentorer kan vi hjälpa andra att undvika samma misstag som vi kanske har gjort för länge sedan eller i går!

Att hitta en mentor kräver en hel del arbete. Så var ska man leta? Jag rekommenderar att du kollar med din lokala släktforskningsförening för att se om någon där forskar om samma ort som du. Du kan fråga föreningens medlemmar om deras förslag.

Om du forskar om ett specifikt område, kan du använda dig av olika hemsidor, släktforskningsforum och diskussionsgrupper med liknande forskningsintressen. Ta reda på vilka experterna är och prata med dem.

Om du kan, försök hitta någon som kan hjälpa dig att se saker med nya ögon, speciellt om ni båda söker i samma områden eller namn. Du kanske även kan fråga en person om deras egen mentor, om hon eller han har en.

Har du en släktforskningsmentor? Vem vänder du dig till för experthjälp? Hur har de hjälpt dig med din forskning? Dela dina erfarenheter med oss i kommentarsfältet nedan eller på vår Facebooksida.

Dagens inlägg är en översättning av en text skriven av vår amerikanska släktforskningsexpert Schelly Talalay Dardashti.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej