Att ta studenten – nu och då

Att ta studenten – nu och då

Kommentarer1

Maud Hydén tog studenten 1961Redan i förra veckan började elever på gymnasieskolor runt om i landet att ta studenten. Att ta studenten är synonymt med många traditioner. Studentskivor, studentmössa, flak och mottagning är några saker som vi förknippar med denna tid i livet.

Många av traditionerna kring studenten har förändrats med tiden. En tradition som har försvunnit, är att man inte längre är tvungen att ta sitt avgörande studentprov på sin examensdag. Men risk att inte klara av det och bli tvungen att gå ut bakvägen. Medan klasskompisarna springer ut till släkt och vänner, som står och väntar framför skolan med flaggor och ballonger.

I dagens inlägg återberättar tv-mannen Hannes Oljelund sina minnen om hans studenttid. Han erinrar tiden som högtidlig, samtidigt som den var fylld med osäkerhet om han faktiskt skulle klara av att ta sin examen. Eller om han skulle behöva gå ut bakvägen.

Hannes tog examen 1951, på den tiden då det fortfarande fanns folkskola och realskola. Han tog sin studentexamen på Majornas läroverk, som låg i vad som då var en arbetarförort till Göteborg.

Hannes förklarar att skolgången såg helt annorlunda ut då. Han beskriver det som att det var en konstant utslagning. Varje år på realskolan åkte folk ut ur skolan. Hade man inte lyckats med sina studier under terminen kunde man sommarplugga för att sedan tenta om, eller gå om klassen. Men man fick bara gå om två gånger, hade man inte lyckats efter två försök åkte man ut.

När det var dags för gymnasiet avtog detta något, de flesta elever hade arbetat upp en bättre studieteknik, men det hände fortfarande att elever blev tvungna att gå om en klass. Även fast man lyckats ta sig in på gymnasiet, var det inte säkert att man skulle få ta studenten, förklarar Hannes. Man visste inte med säkerhet om man skulle ta studenten tills att man klarat av de två angörande provomgångarna i slutet av sista ring; först den skriftliga omgången och sedan den muntliga på själva examensdagen.

Lärarkollegiet på skolan valde 3-4 ämnen som varje elev skulle ”komma upp i”, alltså examineras i. På själva examensdagen utförde man munta i de utvalda ämnena.

Majornas läroverk var inte någon ansedd skola, men själva studentdagen var formell. Lärarna bar förmiddagsdräkt. Alltså svart kavaj, randiga byxor och ståndkrage med slips. Studenterna hade smoking enligt sed.

Hannes som var lite rebellisk av sig, han ville inte ha smoking utan valde att ha på sig en vanlig kavajkostym. När rektor Idefors fick se honom, frågade han; ”Varför har Oljelund inte smoking?”, och fick svaret ”Det är ett etikettsbrott att bära smoking före klockan 18”.

Hannes lyckades ta sin examen, även fast det var på håret på grund av en smått galen religionslärare. Alla i hans klass klarade sig, men han vet ett par stycken på skolan som fick gå ut bakvägen.

På Hannes läroverk sprang man ut som man gör än i dag. Studentmössan hade man i en påse när man sprang ut och den tog man på sig när man kom ut från skolan.

Nu som då lades vikt vid att man skulle ta sig hem i något slags fordon. Hannes blev dragen i en dragkärra av sina vänner till mottagningen i en hyrd lokal.

Studenter på högre allmänna läroverket på Södermalm i Stockholm, året var 1957. Bildkälla: bloggen Mitt Nu
Elever på högre allmänna läroverket på Södermalm i Stockholm, sommaren 1957. Bildkälla: bloggen Ingers blogg på "Mitt Nu"

Vad har du för minnen från din studenttid? Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan eller på Facebook, Twitter eller Google+.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

  • Ragna Södergren-Bergström


    juni 4, 2013

    skräcken inför ”muntan” och lyckan när det var över