Veckans användarberättelse: Släktskap på avstånd

Veckans användarberättelse: Släktskap på avstånd

Kommentarer1
Niels Bjerre Hansen, inläggets författare.

Vissa påbörjar sin släktforskning helt av en slump. Det hände vår danske användare Niels Bjerre Hansen.

Niels, 56, föddes i staden Viborg på Jylland och bor numera med sin fru Hanne Moeller Hansen i Roedkaersbro, även det på Jylland. De har tre utflugna döttrar.

Han har en examen i elektroteknik och har arbetat inom vindkraftindustrin som utvecklingschef. I dag arbetar han på ett mindre elektronikföretag som gör exklusiva ljudanläggningar.

Han blev intresserad av släktforskning av en slump.

Niels gjorde denna grafisk för att visa sina släktskap (klicka för större bild)
Niels gjorde denna grafisk för att visa sina släktskap (klicka för större bild)

Jag har vänner i Utah. När deras far dog i oktober 2012 skickade de mig bilder från begravningen, men jag hade lite svårt att sätta namn på alla ansikten på bilderna. En kväll laddade jag hem MyHeritages mjukvara Family Tree Builder och gjorde ett mindre släktträd av familjen, som heter Brough i efternamn, och gav varje person en profilbild.

Det var så roligt att följande morgon, sökte jag vidare efter fler av deras förfäder online. Efter det påbörjade jag mitt eget släktträd i Family Tree Builder. Vi har några släktutredningar som jag skrev in i släktträdet.

Niels har upptäckt en del intressanta saker om sin släkthistoria.

Mitt i arbetet att skriva in släktingar i Family Tree Builder, spreds sig ryktet att jag hade börjat släktforska och snart kontaktade två okända kusiner mig via e-post och gav mig en stor mängd nytt material. Så jag upptäckte att jag nästan var släkt med alla i länet.

Han blev medlem på MyHeritage för ungefär tio månader sedan.

Jag påbörjade mitt släktträd med hjälp av MyHeritage. Efter att ha använt programmet i två veckor uppgraderade jag från det kostnadsfria abonnemanget till PremiumPlus, eftersom som jag uppskattade att jag med tiden skulle få fler än 5 000 släktingar i mitt träd. I dag, tio månader senare, har jag över 17 000 personer i mitt träd.

Är hans släkt involverad i hans forskning?

Min familj är inte alls intresserad av min släktforskning och de blir uttråkade när jag pratar om den. Men jag har kommit i kontakt med avlägsna släktingar som är intresserade av släktforskning och vi hjälper varandra. De är medlemmar på min släktplats på MyHeritage.

För tillfället har Niels 17 737 personer i sitt släktträd och ungefär 85 % av dem bor i Danmark. Resten är avlägsna släktingar, och cirka 4 000 individer bor i Utah eller på andra platser i USA.

Niels har fått många Smart Matches.

Jag har använt mig mycket av Smart Matches, men har lärt mig att vara kritisk och analysera informationen. Vissa har felaktiga släktingar i sina släktträd som de har lagt till när de har varit oförsiktiga med Smart Matches-funktionen.

Han beskriver sin forskning på följande sätt:

Jag har ett par kompisar i Utah, familjen Brough. Jag träffade dem 1979 när jag var där för att gå en halvårsutbildning vid det amerikanska flygvapnet. Med tiden tappade jag bort deras kontaktuppgifter, men i januari 2012 hittade jag dem på Facebook och tog kontakt med dem. Vi började mejla frekvent och jag skapade som nämnt ovan deras släktträd. Nu finns det 4 000 personer i det släktträdet.

På moders sida av familjen Brough hette förfäderna Hess i efternamn. Jag upptäckte att jag hade en förfader med namnet Nickel Hess (1621-1691) från Tyskland. Förfäderna med efternamnet Hess hos Brough kom från Schweiz. Jag ville bevisa kopplingen men insåg snabbt att det var en omöjlig uppgift. Det finns en stor mängd personer med efternamnet Hess i Tyskland och att man delar efternamn betyder inte att man är släkt. Men jag höll ögonen öppna för möjligheten att bevisa släktskap.

Den andra maj 2013, hade det generats en Smart Match mellan mitt träd och en kvinna i North Dakota. Jag blev nyfiken på att ta reda på hur vi var släkt. Jag tog mig en titt på hennes träd och sökte på efternamn. Jag såg en person med namnet Kimball och erinrade att det finns personer med efternamnet Kimball i familjen Broughs träd.

Jag kopierade informationen från hennes sida till mitt eget träd. Nästa steg var att koppla samman dessa två träd. Jag besökte www.FamilySearch.org och spårade upp Lone Kimball och Heber C Kimball. När jag nådde David Kimball (1671-1743) fick jag en träff. Det fanns två söner: Jeremiah Kimball (1707-1764), som finns i Brough-trädet och Aaron Kimball (1710-1760) som fanns i mitt träd. Kopplingen var funnen! Med femtio steg är jag släkt med mina vänner i Utah. Det här är hur Smart Matches kan hjälpa dig!

I juni i år besökte vi familjen Brough i Utah och vi träffades för första gången på 34 år och jag fick mycket beröm för att jag lyckats bevisa släktskap mellan våra familjer.

Niels med släkten
Niels med släkten

Här delar Niels med sig av sina tips till dem som just börjat sin forskning:

Skriv in så mycket information som du bara kan på MyHeritage. Om du har släktingar som du inte direkt kan bevisa släktskap till, skriv in dem på måfå. Sedan kan det hända att du någon gång i framtiden har tur att hitta den saknande kopplingen med hjälp av Smart Matches.

Gillar du berättelsen som Niels berättelse? Har du en släktberättelse att dela med dig av? Skriv om den i kommentarsfältet nedan eller skicka ett e-postmeddelande till sara@myheritage.com.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

  • Lars Eliasson


    december 4, 2015

    Här kommer en berättelse från en gammal amatör. Det är klart att jag är intresserad av min bakgrund och skulle vilja veta mer om mina förfäder. Hur gör man, var letar man och framför allt hur sorterar man alla namn, platser, partners och barn? Av någon anledning blev det MyHeritage som skulle hjälpa mig att plocka in rätt person på rätt ställe och där jag sedan kunde hitta igen allt som jag hittat. Min kusin skulle forska på farfars sida och jag skulle forska på farmors. Det började inte så bra tyckte jag då jag bara 4 generationer bakåt fann att mina släktingar var undantagshjoner. Inte undra på att jag också hade lite pengar. Men med hjälp av Google tog jag reda på vad en undantagshjon var och nu började det trilla in den ena spännande personen efter den andra.

    Kusinen hade kört fast i att en av våra släktingar hade emigrerat till USA med en folkskollärare som hette Otto. När och hur och vart visste vi inte. Jag for till USA, inte för att söka efter Otto och hans hustru, men när jag ändå var där gick jag till några kyrkor som hjälpte mig att forska. Ingen lycka. men jag och min kusin gav oss inte. Vi visste att de hade åkt men vi tyckte att de borde finnas någonstans. Otto hade åkt iväg tidigt på året och passade på att på båten över byta ut sitt efternamn som var Johansson till namnet Allen. Nu ramlade bitar på plats och vi hittade den ena efter den andra av våra släktingar. En kväll dristade jag mig till att ringa till en avlägsen släkting och ställde frågan och hans mormors och morfars namn. Bingo! Jag hade hittat en av våra släktingar i North Dakota. Nu håller vi kontakt på telefon och utbyter jakthistorier. Jag har även hittat flera andra släktingar i USA och skulle kunna göra en månadslång resa för att hälsa på alla. Någrar av dem skulle gå med i MyHeritage för att komma åt vår information. God Jul! Lars