Jultraditioner genom åren

Jultraditioner genom åren
Bildkälla: Dwellingsbydevore

Bildkälla: Dwellingsbydevore

Visste du att julgranar ursprungligen hängdes upp och ner från taket i vissa länder? Eller att det fram tills för 100 år sedan, var olagligt att fira julafton i vissa delar av USA?

Många av dagens jultraditioner var vanligt redan för flera tusentals år sedan på ett eller annat sätt. Vissa traditioner, som att ge gåvor och julsånger har spårats så långt tillbaka som till Mesopotamien.

När började vi fira julen som den firas i dag?

År 1647 drev det brittiska parlamentet igenom en lag som gjorde det olagligt att fira jul. Förbudet hävdes år 1660. Under drottning Victorias regeringstid var julen en tid då man gav bort gåvor och det blev en speciell tid för barn. Till och med i USA var det olagligt att fira jul i vissa delar av landet fram tills för ungefär 100 år sedan.

Varifrån kommer några av våra mest förekommande jultraditioner?

Julsånger:

Julsånger har sitt ursprung i England och förekom redan på 1400-talet. De sjöngs oftast hemma, snarare än i kyrkor. Resande sångare sjöng sångerna och ändrade text beroende på var de befann sig. I början av 1800-talet började man sjunga julsånger i kyrkor i England. Traditionen spred sig i hela Storbritannien och resten av världen, även till Sverige.

Julkort:

År 1843, var den brittiska statsarbetaren sir Henry Cole för upptagen för att skriva till hans vänner innan jul, så han bad en vän att skapa ett julkort. De trycktes i svartvitt och färglades för hand.. Traditionen spred sig. Att skicka julkort blev populärt under den viktorianska tiden (under 1870-talet) när det blev mycket billigare att skicka julkort. I USA producerades de första julkorten på 1840-talet, men det var för dyrt för de flesta. Det blev billigare 1875 när en tysk målare började massproducera kort. År 1915 skapade John C. Hall och två av hans bröder företaget Hallamark cards, som i dag är en av de största producenterna av julkort!

Det första kända julkortet, skapat av konstnären John Horsley

Det första kända julkortet, skapat av konstnären John Horsley

Julgranar:

Julgranar har länge använts för att fira olika högtider under vinterhalvåret, och i norra Europa använde man julgranar redan för 1 000 år sedan. Men då hängdes de uppochner från taket med kedjor. Dekorerade träd bars ibland från hus till hus, istället för att visas upp i ett hemma. Julgranar blev populära i Storbritannien 1800-talet, när Charlotte av Storbritannien, tyskfödda fru till Georg III av Storbritannien, visade upp den första dekorerade julgranen på en fest. Kungligheter hade julgranar långt innan vanliga människor. När drottnings Victorias man, prins Albert, även han tysk, tillät tidningen The Illustrated London News att publicera en bild av den kungliga familjen samlad runt deras julgran, tog traditionen fart.

En gravyr av drottning Victoria och prins Albert på Windsor Castle, ursprungligen publicerad i London Illustrated News, 1848.

En gravyr av drottning Victoria och prins Albert på Windsor Castle, ursprungligen publicerad i London Illustrated News, 1848.

Vilka jultraditioner har du i din släkt? Varifrån kommer traditionen? Dela med dig i kommentarsfältet nedan.

Taggar: