Tips på hur du släktforskar i Finland

Tips på hur du släktforskar i Finland

I dag är det Finlands självständighetsdag, den firas som landets nationaldag. Den sjätte december 1917 blev Finland självständigt från Ryssland. Vi vill passa på att uppmärksamma vårt grannland och har därför samlat en massa matnyttig information och användbara länkar till dig som vill utforska dina finska rötter.

Finland

Att släktforska i Finland skiljer sig inte allt för mycket från hur man släktforskar i Sverige. Finland tillhörde Sverige under den period då man lade grunden för folkbokföringen, domstolsväsendet, skolväsendet och så vidare och är därmed identiskt med det svenska systemet ända in på 1900-talet.

Det man ska hålla i åtanke när man släktforskar i Finland är att landet har drabbats av krig i större utsträckning än vad Sverige har gjort. Det kan märkas av när man börjar rota i arkiven. Det kan finnas informationsluckor, speciellt om man har förfäder som härstammar från de östra och sydöstra delarna av landet.

Språkbarriär

Språket är ofta ett hinder i jakten på information i Finland, både i olika källor, men även när man vill ta hjälp av olika finska webbplatser och forum. De flesta webbplatser har en sektion på svenska och det är till dessa som länkarna nedan är hänvisade till.

I många av källorna finns information tillgänglig på svenska, eftersom kyrkan och domstolar använde sig av svenska fram till omkring 1880. Exakt årtal varierar beror på vilken del av landet du forskar i.

Det finns en del svenska släktforskningsföreningar som ägnar sig åt forskning i Finland. Det kan vara en god idé att ta hjälp av dessa. Det österbottniska släktforskarforumet Westside är ett exempel på detta.

Det finns en 100-årig sekretessbegränsning på information i Finland. Vilket kan göra det svårare om man vill släktforska om personer som levt på 1900-talet.

Släktforskningsföreningar i Finland

Det finns många släktforskningsföreningar i varierande storlek i Finland. Här är ett par länkar till ett par av dem:

Suomen Sukuhistoriallinen yhdistys ry (Finlands släkthistoriska förening): www.sukuhistoria.fi/sshy/index_sve.htm

Suomen Sukututkimusseura (Genealogiska Samfundet i Finland): www.genealogia.fi

Helsingfors Släktforskare r.f.: www.hsf.webbhuset.fi/start/

Fler användbara länkar

Riksarkivet: www.arkisto.fi/sv/framsida

HisKi sökprogram för kyrkoböcker: http://hiski.genealogia.fi/hiski?se

Sök i gravar: haudat.genealogia.fi/php/indexr.php

Källor: www.genealogia.fi

Vad har du för tips för släktforskning i Finland? Dela med dig i kommentarsfältet nedan eller på vår Facebooksida.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Helena katarina mörtberg

  december 7, 2013

  My great grandmother from ylitornio.

 • Anette

  december 8, 2013

  Jag skulle vilja ha hjälp att släktforskning av min släkt genom finland.
  Var vänligen att höra av sig om någon är intresesad att hjälpa mig.
  /anette

 • Ewa-Lotte Lillas

  december 6, 2014

  Anette, jag kan försöka hjälpa så gott jag kan. (Bor och släktforskar i Finland har kontakter att skicka vidare till om min egen kunskap inte räcker till.)
  Ewa-Lotte