Nu & då

Kommentarer

Agneta Aglert gillar historia. Det syns i hennes ögon. Vi träffas över en lunch för att prata om Agnetas släktforskningsblogg och så fort vi kommer in på ämnet historia är det något som tänds till i hennes ögon.

Jag fick upp ögonen för hennes släktforskningsblogg ”Nu & då” för flera år sedan. Bloggens personskildringar, bilder och tidsjämförelser mellan nu och då föll mig perfekt i smaken. Därför är jag extra glad att jag fick sätta mig ned med Agneta och intervjua henne. Trevlig läsning!

Historieintresset har Agneta haft med sig ända sedan hon var barn. Men historielektionerna i skolan var inriktade på krig, kungar och årtal och det kunde hon aldrig riktigt ta till sig. Det var först när hon började släktforska som hon fick människor av kött och blod att hänga upp historiekunskaperna på.  Sockenforskning och gamla byggnader är även det något som intresserar henne.

Ett axplock av Agnetas bilder. Från det övre vänstra hörnet medsols: 1. Klockhuset vid Norrastation i Stockholm. Huset är nu rivet. 2. Titta upp!, uppmanar Agneta. En byggnadsfasad från Stockholms innerstad.  3. Kungsgatan i Stockholm. 4. En gatlampa blir konst med den blåa himlen som bakgrund. Här kan du se alla hennes bilder. http://instagram.com/aaglert
Ett axplock av Agnetas bilder. Från det övre vänstra hörnet medsols: 1. Klockhuset vid Norrastation i Stockholm. Huset är nu rivet. 2. Titta upp!, uppmanar Agneta. En byggnadsfasad från Stockholms innerstad. 3. Kungsgatan i Stockholm. 4. En gatlampa blir konst med den blåa himlen som bakgrund. Här kan du se alla hennes bilder. http://instagram.com/aaglert

Hennes intresse för gamla byggnader märks extra tydligt om man följer Agneta på det sociala fotodelningsnätverket Instagram. Där kan man se hur hon låter sin smarta mobil vara ett hjälpmedel i hennes dokumentation av Stockholms gamla byggnader och arkitektur. Man kan inte låta bli att dras med in i bilderna och bli inspirerad.

Det var för drygt tio år sedan som Agneta kom igång med sin släktforskning på riktigt. Hon var på jakt efter en hobby.

Agneta hemma i sin släktforskarhörna.
Agneta hemma i sin släktforskarhörna.

Hennes man spelade musik och för henne blev släktforskningen den nya hobbyn. Hon erinrar hur hon en gång knappade sig fram till Svar – svensk arkivinformation och blev fast i tre timmar. ”Det blev som en drog”, förklarar hon för mig.

Hon började skriva små släktberättelser om anfäder och anmödrar som hon hittat information om i arkiven och skickade dem vidare till intresserade släktingar. Först var tanken att berättelserna skulle samlas och bli till en bok, men sommaren 2011 blev det istället startskottet på bloggen ”Nu & då”. Där publicerar Agneta sina släktberättelser för släktingar och andra intresserade att ta del av. Bloggen har även visat sig vara ett bra sätt för Agneta att komma i kontakt med fler släktingar.

– Flera släktingar har hört av sig efter att ha läst inlägg om någon anfader eller anmoder. Sådana kontakter är förstås extra roliga, berättar Agneta för mig.

Hur blåser man liv i sina anfäder?

När det kommer till släktforskning tycker Agneta att det är människoöden som håller henne fortsatt intresserad. Tidsaspekten är en annan krydda till forskningen, menar Agneta.

– ”Hur blåser man liv i sina anfäder?”, undrar jag. ”Husförhören är ett tips”, förklarar Agneta.  Sedan delar hon med sig av ett tips som jag aldrig tidigare har fått. Hon har lyckats hitta spännande information om en släkting i metodist- kyrkans arkiv i NAD, Nationell arkivdatabas. Hennes mormors far Anton Hultqvist var metodistpastor och vid sitt första besök på Riksarkivet kunde hon beställa fram hans handskriva och tummade betraktelser och predikningar. Ett riktigt fascinerande fynd enligt henne själv.

Agnetas mormors föräldrar Anton Hultqvist och hans Anna
Agnetas mormors föräldrar Anton Hultqvist och hans Anna

Men var finns Agnetas rötter?

På hennes mors sida kommer släkten från Småland, Närke och Västergötland. Medan på hennes fars sida kommer man ifrån Västmanland och Värmland. Och det är just Värmland som är Agnetas uppväxtort. I Karlstad närmare bestämt. Genom åren har hon rest runt och utforskat olika platser där hennes släktingar har levt. Bland annat har hon besökt sin farfars födelsegård för ett par år sedan tillsammans med en släkting.

Agnetas farfars mor Karolina Larsson.
Agnetas farfars mor Karolina Larsson.

Året 1984 blev Stockholm hennes nya hemvist och där bor hon än i dag tillsammans med sin man. Hon har bland annat läst svenska och engelska på universitet. Numera arbetar hon som teknisk skribent och skriver teknisk information till IT-system.

Här kan du besöka hennes blogg Nu & då. Agnetas något ovanliga efternamn Aglert är hennes farfars fars initialer plus ert på slutet. Han hette Anders Gustaf Larsson.

Agnetas farfars far Anders Gustaf Larsson, upphovsmannen till namnet Aglert.
Agnetas farfars far Anders Gustaf Larsson, upphovsmannen till namnet Aglert.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej