Otroliga mödrar

Kommentarer

Nyligen hittade jag intressant kuriosa om barnafödande. Det handlade om en rysk kvinna som vid 40-årsålder hade fött 69 barn. Det här var i och för sig på 1700-talet, men det är ändå en hög siffra. Det fick mig att tänka på dagens mödrar och hur det har ändrats med tiden.

Joseph F. Smith
Mormonen Joseph F. Smith var en man som fick många barn. Tillsammans med sina fruar fick han 43 barn. Han ska även ha adopterat 5 barn. Foto: Wikipedia

Jag måste erkänna att jag blev väldigt fascinerad av denna kvinna, särskilt att hon fick fyrlingar och trillingar. Att ta hand om 69 barn kan inte ha varit lätt. Jag gjorde lite fler eftersökningar, och enligt Guinness rekordbok håller hon fortfarande världsrekordet i antal barnafödslar. Enligt boken födde hon totalt 27 gånger mellan 1725-1765. Hon fick alla sina barn tillsammans med bonden Fjodor Vasiljev. Hon födde tvillingar 16 gångar, trillingar 7 gånger och fyrlingar 4 gånger.

Det finns andra exempel på kvinnor som fött många barn. Chilenskan Leon Albino ska ha fått 55 barn mellan 1943 och 1981. Åtminstone är det vad som finns dokumenterat. Det finns påståenden om hon fått 64 barn.

Numera är det få kvinnor som ens närmar sig detta antal barn. Genomsnittet i Europa ligger på 1,59 barn per kvinna. Irland toppar den listan med 2,10 barn per kvinna och Lettland ligger på jumboplats med 1,31 barn per kvinna. Sverige hittar man i det övre skiktet med 1,89 barn per kvinna.

Vad är rekordet för antal barn för en kvinna i ditt släktträd? Berätta i kommentarsfältet nedan eller på vår Fecebooksida.

Källa: statistiska centralbyrån

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej