Dagböcker: En källa till släktforskningsupptäckter

Kommentarer

I dagböcker skriver vi våra minnen, hemligheter och dagliga tankar. När vi hittar en förfaders dagbok kan den erbjuda en rikedom av intressant information om deras liv och är en bra källa till att upptäcka ännu mer.

Jag hittade nyligen min gammelfarmors dagbok när jag hjälpte min farmor att rensa i sitt hus. Det var häftigt att se hur välbehållen dagboken var trots att den har legat undanlagd i en låda med andra släktskatter som fotografier och dokument i många år.

DagbokNär jag började läsa i den målades en bild upp av hur hennes liv var och alla de där historierna från hennes barndom jag har hört talas om blev ”verkliga”. Det fanns anekdoter om semesteräventyr, om tiden när han träffade min gammelfarfar, och inblickar i hur hennes liv såg ut då.

För en släktforskare eller någon som precis har börjat lära sig mer om sin familjehistoria är dagböcker en tillgång – de erbjuder en djupare inblick in i våra förfäders värld.

Att hitta en förfäders dagbok är en guldgruva fylld av personliga historier. Vissa kanske avslöjar detaljer om det dagliga livet, andra berättar hur livet kunde se ut under krigstiden. Ofta kan man hitta uppgifter som saknas i vår egen forskning inklusive datum, platser och nya släktingar.

Om du hittar en förfäders dagbok, ta då tiden att läsa den för att lära dig mer om dina förfäders liv och se hur historia kommer till liv, bortom fakta. Berika ditt släktträd genom att lägga till berättelserna från dagboken direkt i släktträdsprofiler i ditt släktträd online.

Skriver du dagbok? Vad skulle du vilja att dina ättlingar får reda på om ditt liv? Om du inte skriver dagbok, börja nu! Det är det perfekta sättet att bevara din egen personliga släkthistoria för framtida generationer och ge dina ättlingar möjlighet att lära sig om ditt liv.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej