Så blev släkten mer levande

Kommentarer1
Wiggo Christoffersen har skrivit denna text.
Wiggo Christoffersen har skrivit denna text.

Dagens inlägg är skrivet av Wiggo Christoffersen, en släktforskare som har använt MyHeritage i många år. Släktforskningen har hjälpt Wiggo att komma närmare både förfäder och levande släktingar.

Jag heter Wiggo Christoffersen och startade min släktplats på MyHeritage 2006.  Min far berättade ofta anekdoter från sin barndom, samt om sina släktingar och vänner. Detta gjorde att jag blev nyfiken på att få reda på mer om mina förfäder.

Mina föräldrar kom från Danmark och flyttade till Sverige på 1950-talet. Fördelen med att släktforska i Danmark är att alla kyrkoböcker är lätta att hämta då de finns i en central databas som är gratis att leta i.

På min fars släktsida har mina förfädrar levt på Prästö, men även på Mön ända från 1600-talet och framåt. Och än i dag har jag många släktingar som bor kvar där.

Min mor cirka 8 år gammal.
Min mor cirka 8 år gammal.

Jag har hittat släktingar som fortfarande lever i både Danmark, och utanför Norden. Det roligaste jag har varit med om är att jag har fått återknyta kontakten med min morbror och hans fru som jag senast såg när jag var nio år. Men även min farbrors barn ifrån Kanada har vår familj fått kontakt med. De flyttade till Kanada i mitten av 1950-talet och efter det tappade vi kontakten fram till i år.

Nästa år bär det iväg till min morbror i Danmark för att återknyta våra band med hans familj. Min familj har även planer på att åka till Kanada för att träffa mina kusiner på min fars sida. Det kommer att bli ett äventyr.

Min far och hans bror Verner som flyttade till Kanada.
Min far och hans bror Verner som flyttade till Kanada.

På Christoffersens släktplats har jag 21 239 namn och över 120 medlemmar och många av dem är släkt med mig. Jag har medlemmar ifrån hela Norden samt Tyskland, USA och Kanada. Jag har hittat släktband ända till Egbert som föddes 775 i Danmark och är släkt med Harald Blåtand. (Kan visserligen finnas fel där).

Med Smart Matches har jag fått många nya uppgifter om släktingar som jag har på min släktplats, detta har gjort att jag har fått en mycket mer detaljerad bild av de personer som har levt före mig. Detta gör att mina förfäder har blivit mycket mer levande och jag har även fått en känsla hur de levde för flera hundra år sedan.

Med Smart Matches på min mormors sida av släkten har jag hittat uppgifter i rakt nedstigande led ända till mitten av 1700-talet. Corfitz Nilsen (f. 1734-06-11) var min mormors mormors farfars far, han var gift med Kirsten Jensdatter och dog den 6 januari 1782.

Har även på min fars sida hittat uppgifter genom Smart Matches. Anders Rasmussen Smed föddes 1669 i Prästö, Danmark och dog den 1 maj 1737. Anders Rasmussen Smed är min farmors morfars farmors mormors far och var smed och halvgårdman på gården Orrnebierre, alltså var han även en torpare.

Så här står det i kyrkoboken angående Anders Rasmussens begravning:
”Onsdagen D 8 Maÿ: Begravet Anders Rasmussen Smed af Ornebierre gammel 68 Aar frj jord som dend der har tienedt til Kirchen for Kl: leveris K.værg: 1 [mark] 8 [skilling]”, Kastrup Sogn, Hammer Herred, Præstø Amt, Dk”.

Min mormor Anna Pedersen dog i barnsäng.
Min mormor Anna Pedersen dog i barnsäng.

Om du är sugen på att börja släktforska är mitt råd att börja med dina gamla släktingar som har säkert många historier om dina förfäder, årtal när de föddes, deras fullständiga namn och födelseorter. Efter det så är det dags och se om du kan själv leta i kyrkoböcker, i Sverige kostar det tyvärr. Men i andra länder, som exempelvis Danmark har de har lagt upp kyrkoböcker på nätet som då är gratis att tanka hem till din dator.

Jag och hela min familj har haft stor glädje med släktforskningen då min familj har utökats med flera 100 %.

Jag (fjärde personen från väsnter) tillsammans med mina syskon.
Jag (fjärde personen från väsnter) tillsammans med mina syskon.

Så börja släktforska och upptäck dina rötter, det är ett äventyr.

Lycka till!

Skulle du vilja dela din släktberättelse här på bloggen? Kontakta oss i så fall på sara@myheritage.com för mer information.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

  • Håkan Jarmeus


    november 18, 2014

    Tack för ett intresseväckande inlägg!
    Undrar hur finansieringen fixats i Danmark för att lägga upp kyrkböckerna fritt på nätet? Reklaminslag mellan född o död ….
    Det vore väl nåt för oss i Sverige att ta efter.