Att söka anfäder på Åland

Att söka anfäder på Åland

Kommentarer4

Det här inlägget är skrivet av den gedigna MyHeritageanvändaren Elisabeth Winberg, som har varit medlem på MyHeritage sedan 2011. I dag på bloggen delar hon med sig av tips om hur man kan gå tillväga för att släktforska på Åland.

Jag har i några år släktforskat på mina egna anfäder och på min mans och mina svärsöners anfäder och kommit väldigt långt. Jag dragit nytta av funktionerna Smart Matches och Record Matches på MyHeritage.

En av mina svärsöner har rötter på Åland, och jag har funderat på att åka till landsarkivet i Mariehamn för att söka i deras böcker, så att jag kan komma vidare med hans anfäder. Sedan en tid har jag varit med i en grupp på Facebook kallad Släktforskning.

Facebookgruppen "släktforskning"
Facebookgruppen "släktforskning"

Här har jag kunnat läsa hur många vänliga släktforskare hjälpt andra som kört fast, så jag beslöt mig för att lägga ut en fråga, om det var någon som visste hur man kunde hitta anfäder på Åland utan att behöva åka dit. Genast fick jag uppmuntrande svar och fick till min förvåning veta att Ålands kyrkböcker med länskoden AX finns med på Arkiv Digital. Man söker på församlingarnas namn.

Detta visade sig vara en lyckoträff, för nu har jag hittat massor av svärsonens anfäder. Och jag hinner knappt lägga in dem i trädet, förrän det dyker upp Record Matches på MyHeritage med ytterligare uppgifter på föräldrar och syskon. Dessutom fick jag god hjälp genom andra tips till exempel: sök på Åland och Ålands släktregister.

Jag har också fått en ny trevlig vän i gruppen boende på Åland. Hon hade jobbat med folkbokföringen och erbjöd sig att för min skull åka in till landsarkivet i Mariehamn och kolla i böckerna på sådant som inte finns på nätet (de senaste 100 åren). Redan efter ett par veckors forskning har jag kommit ända ner till 1600-talet och hittat en spännande historia om en förlisning av en båt då sju personer omkom. En överlevde och kunde berätta historien, den kan du läsa här.

Det här gör jag för mina barn och barnbarn och hoppas att de senare i livet kommer att uppskatta detta. Men jag gör det ju även för min egen skull, för att jag tycker det är så roligt och spännande.  Med bra hjälpmedel och hjälpsamma vänner går det ”lätt som en plätt”.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

 • Britt Karlsson


  mars 2, 2015

  Vet någon om någon säljägare som kommit från Ingermanland på ett isflak troligen på 1700-talet till Gotland. En bror sägs ha kommit till Åland och en till Gotland. Min mormors förfader skulle ha varit den på Åland. Har inget namn på honom men Öhman hette mormors far och farfar. Det vore intressant att höra om någon vet mera om denna händelse och eventuella namn.
  Med vänlig hälsning.

 • Mats Lundgren


  mars 2, 2015

  Det går även att hitta Finlands inklusive Ålands kyrkböcker på http://hiski.genealogia.fi/hiski?se. Jag letar efter mer info om båtsmännen på Åland

 • Veronica Tunzelmann


  oktober 14, 2015

  Går att få fram någon släkting eller anförvant på Åland?
  Det frågar Veronica Tunzelmann, i Esbo

  Då Åland känns som mitt andra hem, vore jag mycket gla

 • Elisabeth Winberg


  oktober 15, 2015

  Har du ArkivDigital så kan du hitta Ålands kyrkböcker där. Sök på socken-namnet, t ex Hammarland. Klicka på länken i mitt blogginlägg ovan: Sök på Åland. Spara länken i dina bokmärken. Bra att ha! Där finns många, (vissa undantag) personer indexerade, så det är lätt att hitta! I kombination med ArkivDigital så kommer du långt. –På Facebook kan du också gå med i gruppen Släktforskning, som jag skrev om i mitt inlägg. Där kan du få mycket hjälp av andra släktforskare och en del bor t o m på Åland!
  Lycka till!