Släktberättelse: Gammal kärlek rostar aldrig

Släktberättelse: Gammal kärlek rostar aldrig

Kommentarer2

Christina Mellgren, som har skrivit detta inlägg, berättar om hur hennes faster Sigrid fick sin Malcolm – nästan 30 år efter att de träffats för första gången. Det här är en kärlekssaga om verkligen bevisar att gammal kärlek aldrig rostar – det är den perfekta sagan lagom till alla hjärtans dag.

Släktberättelse: Gammal kärlek rostar aldrig

Sigrid föddes 1907. Hon var dotter till Johan Fredrik och Hulda Burman. De var bördiga från Lappvattnet och Bygdsiljum i Västerbotten men bodde då i Björkelund, Boden. När Sigrid var 17 år kom en svenskamerikansk familj till Boden. Sonen, Malcolm Nelson, och Sigrid blev förälskade och började planera för en gemensam framtid. Malcolm skulle tillbaka till Los Angeles och ville att Sigrid skulle följa med. Det fann dock en del hinder. Enligt Sigrid hade hon svårt att resa från familjen och så det stora hindret: PENGAR.

Johan Fredrik var snickare och ofta arbetslös så Hulda försörjde familjen på en liten matservering. Det fanns inga ekonomiska möjligheter för dem att betala en biljett. Då bestämdes det att Malcolm skulle resa i förväg, arbeta och spara pengar så han kunde “skicka efter” sin älskade. Så kom den stora börskraschen och han förlorade alla sparpengar, han hade bara kvar sin veckolön. Jag tror nog att de då tappade hoppet om ett gemensamt liv.

De brevväxlade dock en bit in på 1940-talet, men av någon anledning upphörde kontakten. När Malcolm kom tillbaka efter kriget gifte han sig med en irländska, Mary. De började spara pengar för att kunna åka till Europa och hälsa på släktingar. Efter bara några år fick Mary cancer och dog. Innan hon gick bort sade hon till Malcolm: ”När jag är borta ska Du ta våra sparpengar och åka till Sverige och hämta Sigrid”. Han hade naturligtvis berättat om sin ungdomskärlek. Sigrid hade under alla dessa år bott hemma hos mamma tillsammans med en yngre syster. Enligt min mamma hade hon aldrig varit intresserad av någon annan pojke.

1952, när jag var 10 år, ringde min pappa hem en dag och sa att Malcolm Nelson var i stan och att han bjudit hem honom. Malcolm hade sökt upp pappa på arbetet. Mamma ringde genast till Sigrid och bjöd hem henne och berättade vem som var i stan.

Hennes svar var: ”Vill han mig något får han komma hit”. När Malcolm kom hem till oss uppmanades han att ringa Sigrid och jag tyckte hon var hos oss innan han hann lägga på luren.

Så startade andra delen av deras kärlekssaga. De umgicks flitigt hela våren och sommaren och innan Malcolm var tvungen åka tillbaka i början av hösten förlovade de sig.  Sigrid gick en ABF-kurs i engelska under hösten och på våren reste hon tillsammans med en kusin med Amerikalinjen till New York. Där väntade Malcolm och de reste vidare till Minneapolis där det fanns släktingar. Där gifte de sig äntligen efter nästan 30 år. De bodde sedan i Los Angels till 1966 då de flyttade “hem” till Boden.

1962 tillbringade jag sommaren hos dem. Sigrid hade en sorg och det var att de aldrig fick några barn. Hon inpräntade väldigt noga i mig när jag besökte dem: ”Vänta INTE för länge med att skaffa barn”. Sigrid och Malcolm var verkligen ett lyckligt par som efter alla bedrövelser fick många fina år tillsammans.

Har du någon kärlekssaga i ditt släktträd? Berätta i kommentarsfältet nedan eller på vår Facebooksida.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

 • uffe


  mars 2, 2015

  på medelskolan forelsket jeg meg i en søt dam i klassen men
  det fikk hun først vite 50 år senere og vi var da godt gifte begge
  nu stunder det mot 70 for oss og vi har jamn kontakt på e.post

  • Sara


   mars 24, 2015

   Hej Uffe,

   Det var en fin kommentar. Tack för det.

   Vänligen Sara