Att vara en släkting på spåren

Kommentarer

Britt Karlsson har varit medlem på MyHeritage i över tre år. I detta inlägg delar hon med sig av vad hon har upptäckt när hon släktforskat. Hennes erfarenheter visar att man aldrig vet hur eller när man gör sin nästa släktupptäckt.

Britt, som skrivit texten ses här på sitt bröllopsfotografi tillsammans med sin man Bror-Erik Karlsson
Britt, som skrivit texten, ses här på sitt bröllopsfotografi tillsammans med sin man Bror-Erik Karlsson.

Min forskarhistoria kom till så att jag hade fått hjälp från andra släktforskare på min mormors sida och min farmors sida. Sedan började jag själv forska på min farfars sida, men där blev det stopp när jag kom till farfars farmor Anna Maria Englund (född Thorsberg).Hon kom nämligen från finska fastlandet och jag hade bara de åländska kyrkböckerna att tillgå . När jag sökte i de fastländska kyrkböckerna på datorn kunde jag inte hitta henne. Men så plötsligt en dag då jag var inne på en släktforskningssida fanns ett släktträd som utgick från henne.

Hon var född i Karis i Nyland och hennes farfar och farmor var därifrån. Där slutade den släktleden. Men hennes morfars mormor var född i Stockholm. Hon var gift med kommendörkapten Gustav Adolf Blix. Från honom kommer en lång rad av släkten Blix. Bland de ingifta släkterna finns: Stjärneroos, Ekestubbe, Stålarm, Silversparre och Birger Jarl Magnusson.

Min farfars far Anders Mikael Englund (1852-1917) och farfars mor Ida Matilda Matildasdotter (1854-1917).
Min farfars far Anders Mikael Englund (1852-1917) och farfars mor Ida Matilda Matildasdotter (1854-1917).

Blix är ett svenskt och norskt efternamn. Det är en gammal ätt från Jämtland i Sverige. Före 1645 var Jämtland en del av Norge. Enligt traditionen tillhör Blix en gammal norsk adelssläkt. De sysslade med skinnexport.

Min farmors mor Katarina Elisabet Fogelström (1840-1916).
Min farmors mor Katarina Elisabet Fogelström (1840-1916).

Från Birger Jarl kommer man vidare till Knut den Helige av Danmark (cirka 1040-1086). Det går också att hitta några svenska kungar och Ragnar Sigurdsson “Lodbrok” av Danmark och Norge (omkring 765). Det fortsätter ända till Njord (cirka 150-210).

Jag kan ju inte veta hur allt stämmer. Men när det gäller kungar är det ju säkrare. En mycket spännande och intressant släktforskning har det blivit i alla fall.

Har du en spännande och intressant släkthistoria som du skulle vilja berätta om? Vi vill gärna höra den. Dela den nedan i kommentarsfältet eller skriv till sara@myheritage.com.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej