Användarberättelse: Att binda ihop släkterna

Kommentarer

Dagens inlägg är skrivet av MyHeritageanvändaren Hazze Larson och handlar om utmaningen att hitta svaren på släktgåtor när ens närmaste släktingar inte finns tillhands för att svara på frågor. Ett möjligt släktskap med Axel Von Fersen undersöks och MyHeritage får en eloge för att vi erbjuder möjligheten att binda ihop släkter.

Jag heter Hazze Larson och är pensionerad sedan många år. Jag har arbetat med tekniska och administrativa uppgifter i hela mitt liv och har försökt kompletterad det med naturen, och bland annat jakt. Min far och mor gick bort tidigt i mitt liv och vad jag ångrar är att jag inte ställde de frågor som skulle klarlägga en del av mina rötter, speciellt på min mammas sida.

Kjelltorps barnhem Helsingborg ca. 1927, ett av de barnhem som min mamma bodde på.
Kjelltorps barnhem Helsingborg ca. 1927, ett av de barnhem som min mamma bodde på.

Hon växte upp i diverse barnhem och där fanns ingen pappa tillgänglig. De få gånger jag ställde någon fråga blev hon som en mussla. Detta var en av de utlösande faktorerna till att börja släktforska. Den andra var att min hustru och hennes syskon påstod att de hade adligt blod i ådrorna eftersom de i rakt ned- stigande led var släkt med Axel von Fersen.

Nu satte jag igång att forskade för att njuta, så där vid sidan om, av denna smått fantastiska bakgrund om vi bortser från lynchningen av von Fersen.

Hans Von Fersen, Axels farfar, mönstrade en läs- och skrivkunnig 23-årig polsk man vid namn Johan Koblisky. Han steg i graderna och förflyttades till Eda skans i Värmland 1716. Vid strider i Norge 1718 sargades hans arm och han förfrös tårna. Det är osäkert om han fick avsked eller avvek, men han dyker så småningom upp i Ramdalen Tisselskog där han gifter sig med soldatdottern Anna Persdotter.

Han bryter mark och paret slår sig ner vid ett näs nära Gällsjön, en sagolikt vacker plats. Johans efternamn är svåruttalat för ortsbefolkningen och de undrar varför han helt enkelt kallar sig von Fersen. Paret får nio barn och stället kallas än i dag för Fersenäset.

Min hustrus förmodade blåa blod förvandlades till något inte fullt så glamoröst. Jag är nu förlåten för att ha rotat i detta. Även min äldsta dotter har varit intresserad och skrivit en uppsats om min hustrus morfars bror Carl Skoglund som blev förälskad i brukspatrons dotter när han jobbade på sågverket i Skåpafors. Då han dessutom betraktades som agitator tvingades han iväg till Amerika där han slog sina påsar ihop med syndikalisten Joe Hill och efter att ha uppmuntrat till strejker kastades han i fängelse, flera gånger. Han vågade inte hälsa på i Sverige då han aldrig mer skulle släppas in i Amerika.

Carl Skoglund längst till höger tillsammans med kamrater i Amerika.
Carl Skoglund längst till höger tillsammans med kamrater i Amerika.

Släktforskning blir fascinerande när man kan beskriva människoöden med historier jag gett exempel på. Jag har sedan säkert tio år använt MyHeritage för att binda ihop släkterna. Mitt träd innehåller över 8 500 personer och vad som varit användbart är Smart Matchningar som hjälpt till att komplettera och skaffa nya vänner som jag skriftväxlar med. Då yngsta dotter är sambo med en norsk man har detta öppnat många nya dörrar. Släktingar i Sverige, Norge, Danmark, Amerika och Australien etc. har kommit närmre.

Hur gick det då med att hitta uppgifter om min mammas släkt? Jag har lyckats med att kartlägga mammas väg via barnhem fram till vuxen ålder. Jag kan till och med förstå varför hon så starkt värnade familjens betydelse och även hennes bitterhet som ibland kom över henne. Utan bakgrunden genom släktforskningen hade det varit svårt att förstå.

Glädjande nog är många släktingar medlemmar på min släktplats och några deltar aktivt med att kartlägga allt ifrån inhysta till stadsmän, fiskare, bönder, mördare och mördade,

Min numera framlidna svärmor blev nära 94 år och in i det sista bidrog hon med fakta och historier på ett kristallklart sätt. Missa inte möjligheten att intervjua de äldre släktingarna. Vänta inte till det är för sent.

Hazze Larson

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej