En hyllning till midsommar – traditionerna som följer en genom livet

Kommentarer

Midsommarafton med dess nykläckta grönska, dess långa och ljusa natt då det känns som att det nästan inte hinner bli mörkt och förhoppningsvis varma väder är för många av oss kärt. Och hjälper till att lägga den mörka och långa vintern bakom oss och blicka framåt mot sommaren.

Midsommar är för många av oss svenskar nästan lika kärt som julen – om inte ännu mer uppskattat. Medan vårt nationaldagsfirande fortfarande är i sin linda är midsommar en fullt utblommad traditionsfylld högtid.

Många av dessa traditioner är gamla och har gått i arv. Vissa har förändrats med tiden, men många traditioner finns kvar fortfarande.

Nya traditioner har också tillkommit längs tidens gång. Midsommar är en högtid som uppskattas av barn och unga såväl som av vuxna. En del av traditionerna lär vi oss redan när vi är små och vi tar med oss dessa genom livet. Somliga traditioner faller bort genom åren, medan andra tillkommer.

Minnena från barndomens midsommar när man fick hjälpa till att klä och resa majstången och sedan dansa runt den i stor gemenskap, ofta med en blomsterkrans på huvudet, finns kvar hos många.

Dans runt midsommarstång på Barnens ö på 1960-talet. Bildkälla: SE/SSA/2222/K5/Diabilder, Stockholms stadsarkiv, CC BY-SA 2.5 SE.
Dans runt midsommarstång på Barnens ö på 1960-talet. Bildkälla: SE/SSA/2222/K5/Diabilder, Stockholms stadsarkiv, CC BY-SA 2.5 SE.

Att under tystnad plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden för att under midsommarnatten drömma om personen man skulle leva med var något som många spenderade sin barndoms midsommaraftnar med att göra.

Men oavsett ålder förväntas det alltid finnas inlagd sill, färskpotatis och gräddfil med nyklippt gräslök till lunchen.

Läs mer: Ska du träffa släktingar på midsommar? Här får du 10 tips på hur du intervjuar dem.

För många är även midsommar starten för semestern och därmed sommaren.

Barn i dag förknippar säkert midsommar andra saker än vad man förknippade midsommar med för 50 år sedan. Grillning, kubb och jordgubbstårta är tre säkra saker på den listan som sträcker sig långt mycket längre. Det ska bli spännande och se vilka traditioner från vår nutid som kommer behållas och vilka som kommer tillkomma i framtiden.

Vilka traditioner förknippar du midsommar med?

Härligast av härlig är midsommar och vi på MyHeritage önskar dig och din familj en härlig midsommarafton.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej