Se videon: Släktupptäckter på Oslos gator

Se videon: Släktupptäckter på Oslos gator

Kommentarer2

Tidigare i år tog vi med oss ​​en iPad till Karl Johans gate i Oslo och uppmanade förbipasserande att prova MyHeritage.

Du kan se resultatet i videon längre ner i det här blogginlägget. Varning! Ha en näsduk redo.

Det blev rörande stunder för många när vi bjöd in förbipasserande att prova MyHeritage på Karl Johans gate i Oslo tidigare i våras.

Innan hon fick prova MyHeritage på Karl Johans gate tidigare i våras var Greta Le inte speciellt intresserad av släktforskning. Men när hon upptäckte sitt släktträd som sträcker sig flera generationer tillbaka ändrade hon uppfattning. Och mötet med sin släkthistoria var mycket mer gripande än vad hon hade föreställt sig.

– Jag var inte så intresserad av det förflutna. Och jag trodde jag kunde berättelsen om min släkt. Nu vet jag att jag inte visste någoting och jag är nyfiken på att få veta mer om min släkthistoria, säger Greta.

När hon fick reda på att MyHeritage skulle inta Oslos gator var det främst på sin mammas sida som Greta ville ta reda på mer, då hon inte har kunnat forska så långt tillbaka. Greta är ursprungligen från Litauen, ett land som har drabbats av krig och konflikter flera gånger om. Gamla handlingar försvann under de tyska och ryska ockuperingarna, och Gretas familj är en av många som har haft svårt att följa sin historia bakåt på grund av otillräcklig information.

Hon visste att detta hål i släktens historia var något som hennes mamma kände starkt inför. Samtidigt känner Greta ansvar för sina barn. Hon vill kunna svara på deras frågor om släkten. Men på grund av de många dokument som gått förlorade hade hon inte stort hopp.

– När jag skrev in informationen på MyHeritages webbplats var jag helt säker på att jag inte skulle hitta något. När ett namn dök upp på skärmen, var det en fantastisk känsla och då kunde jag inte hålla tillbaka tårarna, säger Greta.

Kan du inte se videon? Klicka här för att se filmen direkt på YouTube.

När hon lagt in namn och födelseår på sina föräldrar, mor- och farföräldrar i programmet hittade MyHeritage ett antal släktingar, inklusive morföräldrarna, som Greta inte visste namnen på.

– Det kom så många namn! Några kända, men också många, många okända, för flera generationer tillbaka. Det var en mycket känslosam upplevelse för mig. Jag såg namnen och tänkte på byn där min mormor växte upp – på den stora barnflocken som hon ensam uppfostrade, och gården som hon tog hand om på egen hand. Jag tänkte på hur stark hon måste ha varit, och hur det måste ha varit när hon växte upp. Hur kunde hon vara så stark? Jag fick en stark lust att resa till byn där hon bott, hitta hennes gård och gå till samma platser som hon gick till. Och besöka hennes grav.

Greta är ensambarn, men familjen har ändå varit en stor del av hennes uppväxt.

– Mina föräldrar var mycket duktiga på att hålla kontakten med släkten. Som liten var vi alltid besök hos släktingar. Jag uppskattade nog inte det tillräckligt som barn. Jag ser nu att den kontakten och historierna de berättade var mycket viktiga för mig. Då såg jag det som ett äventyr, men nu vet att jag vet att de berättade en del av min historia. Nu vill jag visa släktträdet för mamma – och upptäcka de häftiga historierna som gömmer sig bakom varje namn i vårt släktträd, säger Greta.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

 • Ralph Spetz


  juni 3, 2015

  Väldigt bra sätt att uppmuntra ett släktforskningsintresse. Varenda bibliotek och shoppingcenter borde ha en My Heritage iPad.

  • Sara


   juni 3, 2015

   Håller verkligen med, Ralph!

   / Sara