Barnens jul nu & då

Kommentarer

Numera förknippar många julen med julklappar, Kalle Anka på tv:n och mat och ännu mer mat. Att barn skriver önskelista är en självklarhet. Men så har det inte alltid sett ut och vi behöver inte gå speciellt många år tillbaka i tiden för att få en annan bild av julen. Julen har gått från att vara en högtid där religionen står i fokus, till en mer kulturellt betingad högtid.

Läs vidare: Vi har hittat ursprunget till våra svenska jultraditioner och maträtter.

Numera får barnen mycket fokus under julen, men så har det inte alltid varit och vi har undersökt just hur julen har förändrats för barnen de senaste 100 åren.

Barnens jul nu & då

Mycket kring julen har förändrats, men en hel del saker har hängt kvar i sättet som vi firar: maten, att umgås med familjen och den ständiga jakten på julfriden är några exempel. Mycket av det som vi vill ha med i vårt eget julfirande är jul- traditioner som vi ärvt av våra släktingar. Vilka jultraditioner har gått i arv i din familj?

Så vad är det som faktiskt har förändrats? Hur kunde julen se ut för 100 år sedan för ett barn? Mycket berodde på var man växte upp. Levde man i en bondefamilj kunde man räkna med färskt kött på julbordet. Grishuvud, revbensspjäll, korv och skinka fanns till bords. Även bröd, lutfisk, gröt och såklart dopp i grytan.

Lagom till jul kunde man räkna med ett avbrott i arbetet. Det traditionella julbadet var en del av det, i samma vatten som ens föräldrar och syskon hade badat i och sedan rena kläder på det.

Läs vidare: Ingen jul utan julkalendern på TV.

För 100 år sedan var det inte ovanligt att man tillverkade de flesta julklapparna själv. Träfigurer och bröd var inte ovanliga presenter. Det var först efter andra världskriget som gemene man fick råd att köpa julklappar till nära och kära.

Innan den rödklädda tomten gjorde entré som en del av den svenska jultraditionen på 1900-talet var det julbocken som kom hem till barnfamiljer och gav julklappar till barnen, den traditionen har spår ända tillbaka till 1700-talet.

1932 kom den första julkalendern i papp. 1957 gjorde barnets adventskalender på Sveriges radio entré och 1960 visade Sveriges television den första julkalendern på TV.

Tiderna har verkligen förändrats och det avspelas i hur vi firar jul. Religionen har lämnat plats för ett mer traditionsburet julfirande, som till stor del innehåller ärvda jultraditioner. Men det finns ett par saker som inte har förändrats: umgänget med familjen, maten och, även fast den inte alltid infinner sig, vår strävan att hitta den efterlängtade julfriden.

Källor: Wikipedia, Sveriges Radio

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej