Vad min mormor har lärt mig om jul

Kommentarer

I somras fyllde min mormor 92 år. De senaste åren har åldern tagit ut sin rätt, allt går lite långsammare, tiden står stilla runt henne och jag måste ofta höja rösten och upprepa mig för att hon ska höra vad jag säger.

Men så fort julen närmar sig blir hon sitt gamla ja igen. Hon skiner upp och det är som att hon har alstrat energi under året för att kunna maxa julen på samma sätt som hon gjorde när jag var barn.

Hela huset dekoreras med samma julpynt som hon använt sedan hon och morfar flyttade in i sitt hus för 50 år sedan. Det julbakas och lagas mat inför julafton flera veckor i förväg.

Läs vidare: Så har julen förändrats för barnen de senaste 100 åren.

Min mormor har lärt mig så mycket, vad hon har lärt mig om att fira jul är bara en del av det. Jag har gjort en lista över flera kloka saker som min mormor har lärt mig om julen.

Det här har min mormor lärt mig om julen:

Traditioner ska hållas. Allt från hur ett hem ska dekoreras, till hur man slår in julklappar och vilken mat som ska serveras på julbordet har mormor ordnat med. Och det är hon som har sett till att dessa traditioner har behållits år efter år och att de inte går förlorade.

Familjen är viktigaste. Lagom till jul landar vår familj. Vi kommer från alla möjliga håll, vissa med flyga, andra tar tåget och för somliga är resan inte lika lång, men vi sluter oss samman för att spendera denna högtid ihop. Att vi ses och firar julen ihop är mycket tack vare mormor som har fått alla i familjen att känna oss betydelsefulla och tycka att det är viktigt att vi firar den tillsammans.

Att ge är störts av allt. Min mormor, och morfar så klart, har alltid varit generösa mot mig och mina systrar. Förutom all god mat och uppmärksamhet har vi även fått fina julklappar. Men mormor har även alltid varit noga med att ge till andra. Hon har alltid ordnat klädinsamlingar i bostadsområde där hon bor och sett till att kläderna har kommit till de som behöver. Och vid jul har hon stått med en bössa i handen utanför matbutiken för att samla in pengar.

Ta tillvara på allt. Allt har ett värde, inget ska gå till spillo. Det är min mormors mantra. Det gäller allt från kläder till mat. Det där med maten märks extra tydligt just under julen. Rester blir till nya rätter och det som vi inte äter upp ges till katten.

Släktrecepten är godast. Mormors inlagda sill och egenrullade köttbullar är oslagbart goda och de, och en massa andra rätter, är baserade på recept som hon har ärvt från sin mor, som i sin tur har ärvt de från kvinnorna innan henne.

Mormor agerar tomte

Det känns verkligen som att min mormor har satt ton för hur julen ska firas och även fast jag har ynnesten att fortfarande fira jul med henne så vet jag att hennes sätt att fira julen, med alla dess traditioner, kommer att finnas med mig i resten av mitt liv. Förhoppningsvis kommer jag kunna sprida dem vidare till mina barn så att de i sin tur kan föra dem vidare till framtida generationer.

Vad har din mormor, eller farmor för den delen, lärt dig om julen? Berätta nedanför i kommentarsfältet eller på vår Facebooksida.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej