I Do, I Do, I Do, I Do, I Do Love ABBA

Kommentarer

Du har kanske minnen av att dras mot dansgolvet av de första tonerna av Super Trupper, eller ett fräckt tonårsminne som väcks till liv av Does Your Mother Know. De flesta svenskar har något minne som vaknar till liv när gruppen ABBA nämns.
I år fyller ABBAs internationella fanclub 30 år och fans från hela världen kommer att samlas för att hylla den ikoniska svenska stjärngruppen.

ABBA är Sveriges mest framgångsrika musikexport genom tiderna. Trots deras internationella framgång har de fyra ABBA stjärnorna lyckats hålla detaljerna av sina privatliv förvånansvärt hemliga. Till dags datum är personerna bakom gruppen lite av ett mysterium.

ABBA bildades 1972 och bestod av två gifta par: Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog samt Benny Andersson och Anni-Frid ”Frida” Lyngstad.

Björn och Agnetha gifte sig i 1971 och har två barn tillsammans, Björn och Frida gifte sig i 1978 men har inga barn.

Gruppens officiella resa till kännedom lanserades med deras deltagande I melodifestivalen under namnet Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid. Deras tävlingsbidrag hete Ring ring (bara du slog en signal) och de kom trea den gången. Året därpå blev framgången större när de säkrade Sveriges första seger i Eurovision Song Contest med sitt framförande av Waterloo i finalen i Brighton den 6 april 1974. Men detta var faktiskt inte deras första offentliga uppträdande. De två paren uppträdde första gången tillsammans den 1 november 1970 på Restaurang Trädgårn i Göteborg under namnet Festfolket. Den 13 december 1970 syntes kvartetten även i TV-programmet Five Minutes Saloon, där de framförde California, Here I Come.

ABBA var inte bara kända för sin musik men även för sina spektakulära shower och sina färgrika scenkläder. Flera medier har skrivit att ABBA speciellt bar uppseendeväckande scenkläder för att slippa betala skatt eftersom svensk lag inte taxerar kläder som inte kan klassas som brukliga till vardags.

År 1976 var Abba en av världens mest populära popgrupper, med låtar som Money Money MoneyFernandoKnowing Me, Knowing You och Dancing Queen, som blev USA-etta våren 1977.

Den 11 december 1982 uppträdde ABBA tillsammans en sista gång i brittiska TV-programmet Late, Late Breakfast Show via satellit från Stockholm. Problem i deras privata förhållanden gjorde det omöjligt för deras professionella samarbete att fortsätta. Agnetha och Björn hade redan skilt sig i 1979 och Frida och Bennys äktenskap hade tagit slut 1981.

Att en grupp som spred så mycket glädje och dans splittrades under sådana dystra förhållanden är sorligt. Men jag tror att många i Sverige och runt om i världen säjer

Thank you for the music, the songs I’m singing
Thanks for all the joy they’re bringing
Who can live without it, I ask in all honesty
What would life be?
Without a song or a dance what are we?
So I say thank you for the music
For giving it to me
!

Har du eller någon i din familj speciella minnen förknippade med ABBA?

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej