Gästinlägg: Hur 17 Hittar Man Originalhandlingar Från 1840 I Egna Garderoben?!

Gästinlägg: Hur 17 Hittar Man Originalhandlingar Från 1840 I Egna Garderoben?!

Detta inlägg är skrivet av, Moa-Sara Marakatt, en MyHeritage användare som gjort ett underbart fynd när hon städade på sin familjs släktgård.

Jag är en medelålders samekvinna. Är ensamstående med ett barn på 5år. Han heter Teodor efter sin morfarsmorfar. Jag jobbar innom vården och sitter i kommunfullmäktige i Jönköpings kommun. Är politiskt engagerad och gruvaktivist. Bor med 2 siameser och andra smådjur på landet utanför Gränna. Bokmal, älskar böcker och läser mycket.

Jag hade nyligen övertagit släktgården i Gränna. Tre generationer har bott här innan mig men ingen flyttat ut. Det har gjort att det blev en hel del att gå igenom som ny ägare. Vad passade då bättre på regniga semesterdagar än att rensa.

Min fars hastiga bortgång var den tråkiga anledning till att vår älskade gård blev min. Gården köptes av min farmorsfars Teodor Pettersson och hans fru Hilma. Tillsammans hade de ett barn, min farmor, Alice. Mycket finns kvar av de tidigare generationerna, mycket brev, kort och böcker. Ingen har ju flyttat från gården utan det mesta har sparats, släktens filosofi är ”det kan vara bra att ha” men jag behövde plats för mina egna saker också. Det blir rätt stökigt när man städar. Det är helt otroligt vad gamla ”kattvindar” som garderoberna kallas kan rymma.

Det är ett 1,5plans hus och under snedtaket så är det dessa kattvindar längs med båda långsidorna. Det är mycket garderobs yta att gå igenom! Men de är en släktforskares dröm. För ingen har orkat gå igenom garderoberna på generationer. Jag har myst när jag hittat vykort och undrat vem personen som skrev var, tyvärr hittar man ju nästan bara korrespondens till ens släktingar inte sådant de skrivit själva. Har hittat kort på folk jag inte har en aning om vilka de är. Hade jag inte bott här mina barndoms sommrar med farmor så kanske jag aldrig intresserat mig för släktforskning. Men denna gård är så fylld av spår och minnen av tidigare generationer och de finns överallt. Något som också ligger i släkten är att allt ska vara som det alltid varit. Finrummet ”Förmaket” har sett likadant ut genom åren som när min farmorsmor Hilma inredde det. Vilket kvalitet det var på möbler förr!

Men så till det här fyndet då, det som är så stort. Längst in i ena garderoberna låg massa gamla böcker i trälådor. En efter en har jag tagit upp dem och valt spara, slänga eller sälja. Men i det stora hela så behöll jag 2 bokhyllor fyllda med gamla böcker. Men de står nu i just bokhyllor för jag tycker det är synd att så fina böcker som älskats har blivit så bortglömda. Mina favoriter är de gamla nötta med skinn rygg. Och så i en låda med gamla biblar och lantbrukspraktika m.m så låg det 2 väldigt gamla böcker. En är tryckt upplaga av ”kunglig förvaltning” men med bokmärkenena i. De bokmärkenena visar sig vara 2 gamla lysningsbevis. Troligen så har väll de lysta blivit gifta och pappret ej längre aktuellt och sparsam som man var så återvändes det som bokmärke. Den andra boken var ”Inflyttattester från 1840-1845”


Den var förseglad med läderremmar. Vilka jag var tvungen att försiktigt knyta upp. Innehållet bestod enbart av lösa ark i buntar. Skört sprött papper, men jag var tvungen att försöka få fram varifrån de var. På de flesta står det Nyed församling, som jag har förståt finns både i Karlstad och en mindre i Kalmar. Jag kan ha fel. Men när jag la upp mitt fynd bland annat på riksarkivet i Vadstenas fb-sida så fick jag som kommenterar där:
”Fick se lite bilder på attester från Olle, det är nog Nyed som sagt.

Kollar man på SVAR för Nyeds kyrkoarkiv HIIa:3 (som har anmärkningen ”spridda år”) som är digitaliserad, så finns det många attester fram till 1839.

1839: massor
1840: 1
1841: 1
1842: 3
1843: 2
1844: 0
1845: 9
1846: massor

Denna volymen ovan, enligt bilden, innehåller inflyttningsattester för just 1840-1845, så den verkar ju passa perfekt in där i glappet.”

Så då började det gå upp för mig vilken otrolig skatt jag hittat. Jag hade ju blivit helt till mig av mitt fynd redan när jag satt själv på kammaren, men att se allas reaktion på mina fb-inlägg var överväldigande. Vad glad man blir av att glädja andra!
Men hur kom dessa böcker hit? De 2 verkar höra ihop, samma präst namn ”Pastor Embretett i Nyed” (jag kan missförstått någon bokstav, läsa gamla skrivstil är inte min starka sida)
Vem var denna man och hur kände han min farmorsfars Teodor Pettersson? Vilket Nyed det än är så ligger det långt från Gränna där boken legat i 3 generationer.
Men vem min farmorsfars är, är dock lättare att svara på. Och att det var hans böcker råder inga tvivel. Dels låg de så långt in i garderoben, dels så låg de i en trälåda med massa annat som var just Teodor Petterssons. Många böcker med hans namn i och viktiga personliga papper. Även hans lantbrukspraktika och avels böcker. Så den lådan har han antingen ställt in själv efter korna flyttade från gården eller så har någon ställt in den efter hans död.

Vem var då Teodor Pettersson. Jo han var lantbrukare med egen gård. Han var mycket intresserad av teknik, politik och religion. Han åkte på jordbruksmässor för att tävla med sitt prisbelönta spannmål och för att kolla på tekniskanyheter innom jordbruket. Han var den man här på orten rådfrågade om man funderar på investera i jordbruksmaskiner. Han kunde läsa och var mycket påläst. Han var aktiv i Gränna landsbygdsförsamlig och såg bland annat till att det byggdes nytt ålderdomshem på landet och inte bara inne i stan. Han förfärades av att gammla landsbygdsbor skulle tvingas bosätta sig i staden när de inte kunde ta hand om sig själva. Han ville han de äldre skulle få fortsätta uppleva den friska landsbygden. Han var även djupt religiös. Han var väldigt aktiv i missionsförbundet och en av de som såg till att missionskyrkan fick en lokal inne i Gränna, tidigare låg den utanför staden. Han var även lekmannapredikant och höll i gudstjänster. På fritiden skrev han religiösa sånger han bla försökte få med i psalmboken. Så hur kom dessa böcker i Teodors ägo? Det kan jag inte svara på. Men jag vet att han hade många goda kontakter runt om i Sverige vilket var ovanligt för den tiden. Han knöt kontakter på lantbruksmässor, när han gick bondetåget och innom det kyrkliga. Räddade han dessa ”prästbetyg” från att slängas? Det var inte alla församlingar eller präster som behöll den när de väl skrivit av dem in i flyttböckerna. Jag vet inte hur de kom hit till Gränna. Men jag vet att utan Teodor Pettersson och min sparsama släkt så hade de inte funnits i dag. Och nu ska de vid tillfälle lämnas vidare till riksarkivet i Vadstena så ser de till de kommer rätt och allmänheten till del.

Om du har information du kan bidra med eller har gjort ett spännande fynd själv, skicka gärna ett mejl till stories@myheritage.com

Taggar: , ,

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Ingrid Boström

    augusti 11, 2016

    Grattis till fyndet!

  • karin knutar

    augusti 12, 2016

    det finns Boström namn i min släkt