Korfu och jag

Korfu och jag

Under 2015, accepterade MyHeritage  en utmaning från Emmy-vinnande producenten och författaren, Yvette Manessis Corporon, som behövde hjälp med sin forskning i samband med Secret of Ereikoussa. Filmen är uppkallad efter en liten grekisk ö som ligger norr om Korfu.

De som har läst Yvettes bok When the Cypress Whispers vet att de grekiska öarna Korfu och Erikoussa är viktiga för Yvette. Stora delar av händelserna i romanen äger rum där, och hennes mormor växte upp på Korfu. Yvette har fina minnen av sin mormor och av de många historier hon berättade.

Men det fanns en särskild berättelse som Yvette fäste sig vid, nämligen om hur invånarna på ön Erikoussa trotsade alla odds och gömde en judisk flicka undan nazisterna under andra världskriget.

Yvette visste att historien var sann. Alla invånare på ön bekräftade den. Men det fanns inga spår efter flickan. Det var dessa spår hon behövde vår hjälp att finna.

Vi ville gärna hjälpa, och efter omfattande forskning lyckades vi genomföra utmaningen, och det slutade med en tårfylld återförening på den grekiska ön. Men vi  insåg snabbt att det var bara en liten del av en större historia – nämligen historien om det judiska församlingen på Korfu. Vi bestämde oss för att gräva djupare och försöka identifiera släkterna i detta gamla samhälle som nästan utplånades under andra världskriget. Vi insåg att om vi inte gjorde det, skulle denna viktiga del av världshistorien gå förlorad för alltid.

Under vår genealogiska resa såg vi många känslomässiga sidohistorier som kom samman i det kommunala släktträd vi var i processen med att bygga. Från en handfull människor, vars första namn var vår enda ledtråd, byggdes ett släktträd på flera tusen.

Vid ett tillfälle avslöjade vår forskning en oväntad koppling mellan den judiska familjen som räddades på Ereikoussa av de heroiska grekiska öborna och de korfuianske morföräldrarna till den kända israeliska journalisten Amir Ziv. Journalisten hade under årens lopp varit medveten om sina grekiska rötter, men Amir hade inte  ansträngt sig för att utforska sin bakgrund.

”Om jag ska vara ärlig hade jag aldrig trott att jag skulle söka dessa minnen …”

Det var inte förrän i år när MyHeritage forskare sökt Amir som han blev  medveten om hur komplex historien om hans familj verkligen var. Allt började med en föräldralös flicka som hette Rosa, och hur Ereikoussaborna räddade hennes liv för mer än 70 år sedan.

Bröllopet av Rosa Belleli, som gömdes  på Ereikoussa under andra världskriget.Brevid henne(i en svart klänning)  Nina, som uppforstrade henne. Stående åvanför bruden(i svart) är Amirs mormor, som också hette Rosa Belleli

Bröllopet av Rosa Belleli, som gömdes på Ereikoussa under andra världskriget.Brevid henne(i en svart klänning) Nina, som uppforstrade henne. Stående åvanför bruden(i svart) är Amirs mormor, som också hette Rosa Belleli

Vi delade ett fotografi av Amirs morföräldrar med honom , där man ser David och Rosa Belleli tillsammans med sina tre barn , Sarah , Tikvah och Chaim . Bilden var en upplevelse för Amir , som aldrig sett en bild av sina morföräldrar som unga . Bilden var inte utan betydelse , den togs när familjen var på väg att återvända till Korfu bara några år före andra världskriget bröt ut – en resa som aldrig ägde rum , detta räddade deras liv.

David och Rosa Belleli, med tre av sina barn: Sarah, Tikvah, och Chaim. c1937

David och Rosa Belleli, med tre av sina barn: Sarah, Tikvah, och Chaim. c1937

Detta inspirerade Amir att skriva en artikel om sina grekiska rötter och barndomsminnen . Artikeln har titeln ”Korfu och jag”, och den publiserades på Ynetnews .

MyHeritage omfattande forskning om Korfu visades även nyligen på TV .

Avraham och Peretz Hassid kunde under många år inte sätta namn på de många ansikten som var på deras mors gamla fotografier . En dag fick de ett mystiskt telefonsamtal som avslöjade hennes mors spännande förflutna och förändrade deras liv för alltid . Du kan uppleva historien i denna video:

Vi har upptäckt flera historier längs denna otroliga genealogiska resa, och kommer att dela med oss av dem här allt eftersom de växer fram .