

Tribal Quest: Tillbaka från Papua Nya Guinea
-
av admin ·
- augusti 1, 2016
- · Pro Bono Projekt, Uncategorized
Vi har avslutat vår Tribal Quest expedition till Papua Nya Guinea. Det var en underbar upplevelse där vi framgångsrikt lyckades dokumentera och bevara avlägsna stamfolks släkthistorier, vars berättelser annars riskerade att gå förlorade.
Vi besökte fem olika stamfolk bosatta i olika regioner i Papua Nya Guinea. Vi bodde och arbetade med lokalbefolkningen för att bevara deras unika historia åt framtida generationer.
Resan var den andra expeditionen i vårt Tribal Quest projekt. Lär dig mer om vårt globala initiativ på Tribal Quest webbsidan.
Papua Nya Guinea är ett ut av de platser i världen som har det rikaste kulturarvet. Med 7 millioner invånare utspridda på en yta av 460,000 kvadratkilometer är stamfolken isolerade från varandra, separerade av skogar, berg och flodar.

Papua Nya Guinea har förblivit isolerat från resten av världen i manga år. Många ut av stamfolken hade ingen kontakt med yttre världen fram till 1970-talet. Som resultat är mycket av den lokala kulturen och de lokala sederna väldigt gamla och helt unika till deras ursprungs region. Vi fick chansen att ta en titt på dessa traditioner, och att få höra deras legender och folklore.
Papua Nya Guinea är hem åt över 800 distinkta stamfolk. Varje stam har sitt eget språk och har sina egna seder.

Vi var hedrade av att ha välkomnats så varmt av de stamfolk vi besökte. Vi behandlades som speciella gäster var vi än besökte.
Alla samhällen vi besökte sätter högt värde på familjehistoria och var entusiastiska över att få dokumentera deras släktarv. Många har väldigt unika regler angående deras familjehärstamning, vilka de får gifta sig med och ärvandet av mark. Av denna anledning är det mycket betydelsefullt för dem att dokumentera deras släktarv. Utöver detta är det viktigt för dem att kunna bevisa sitt arv genom noggranna släktträd för att förvärva markrättigheter från Papua Nya Guineas regering och säkerställa den ekonomiska överlevnaden för sina samhällen.
Det tog mycket hårt arbete och försiktig geneologisk kartläggning för att redogöra de komplicerade familjerelationerna mellan stammedlemmar. Vi är mycket stolta över att ha kunnat dokumentera deras släktträd med så stor noggrannhet som möjligt.
Vi lärde oss mycket om deras interessanta arv- och härstamningsregler. Till exampel adopteras barn ofta mellan familjer utan juridiska handlingar. Anledningen till detta kan variera men härstammar från en vilja att göra en god gärning. Om den biologiska familjen har genomgått tragedier eller mist flera barn kan en annan familj adoptera de överlevande barnen för att kunna ge dem chansen att föra vidare sitt arv. Om ett par inte kan få barn så händer det att ett syskon ger det barnlösa paret ett eller två ut av sina egna barn för att kunna föra vidara deras famljearv.
Bonnie, en stamoldring från Karim stammen vars familjehistoria vi dokumenterade, berättade om hur han adopterade sitt första barn. Adoptionen skedde när Bonnie var ung och ännu ogift. Raphaels föräldrar var fattiga och kunde inte ta hand om honom. Därför bestämde sig Bonnie för att adoptera Raphael. Efter att Bonnie och hans fru, Joane, gifte sig fortsatte paret att uppfostra Raphael men kunnde dock ej få egna barn tillsammans. När Bonnies syster såg hur ledsna paret var bestämde hon sig för att ge dem sin dotter för att uppfostra som deras andra barn.
Tribal Quest projektet och vårt besök i Papua Nya Guinea följdes och dokumenterades av journalister.
Se del 1 av filmen (på hebreiska med engelsk undertext) för att få uppleva vårt lags erfarenheter i Papua Nya Guinea.
Del 2 (på hebreiska med engelsk undertext) ger en mer detaljrik presentation av det dagliga livet, ritualer och traditioner av Owolka stammen.
Ett par veckor efter vårt första besök återvände vi till Papua Nya Guinea med presenter och stamtavlor samt familjefotografier.
I fotot nedan kan du se hur glada stammedlemmarna blev när vi gav dem en MyHeritage Solfjäder tavla av deras familj.
Bildkälla: Anat Skili (http://anatskili.blogspot.com) Bildkälla: Anat Skili (http://anatskili.blogspot.com) Några ut av familjerna hade aldrig ägt familjefoton och de var stolta över att visa dem runt.
Bildkälla: Anat Skili (http://anatskili.blogspot.com) Bildkälla: Anat Skili (http://anatskili.blogspot.com) Det är en kritisk period, stamfolkets historia och traditioner riskeras att förloras. Modernisering betyder att allt fler ungdomar ser till västern. De överger sina traditionella livsstilar och tillägnar sig mer moderna seder. Den starka betoningen på familjen sprider sig längre än blodsband inom stamfolken i avlägsna Papua Nya Guinea och vi kände oss hedrade att ha tagits emot som familjemedlemmar i de samhällen vi besökte under vår Tribal Quest forskning.
Vi ser fram emot att dela med oss av mer Tribal Quest fynd. Materialet från Papua Nya Guinea läggs snart till Tribal Quest webbsidan, tillsamans med de släkthistorier vi redan dokumenterat i Namibien.
Mer frånPro Bono Projekt

MyHeritage online-evenemang för oktober
Vi hoppas att du har haft glädje av våra online-evenemang under september! Vi är glada att kunna meddela att vi har en månad full av onlineevenemang framför oss. Våra kostnadsfria live-seminarier inkluderar toppexperter inom släktforskning och DNA som talar om en mängd olika användbara...

Titanic kommer till liv med MyHeritage In Color™
Ingenting inspirerar troligen mer till ödmjukhet som arvet från Titanic: det så kallade ”osänkbara fartyget” som faktiskt sjönk på sin jungfrufärd den 15 april 1912. Fartyget byggdes under en tid då att resa var något som människor gjorde för nöjes skull snarare än för...

Sanningen om skallighet – är det ärftligt?
Om många av de äldre männen i din familj kännetecknas av en glänsande skallig fläck på huvudet, kan deras yngre manliga släktingar undra om det bara är en tidsfråga för dem också. Det finns ett vanligt påstående att skallighet ärvs från moderns far. Hur...

Nya historiska dokument tillagda i december 2018
Vi är glada att meddela att vi nyligen har lagt till 22,718,797 miljoner nya historiska dokument till SuperSearch ™ från fyra helt nya samlingar: Massachusetts Tidningar, 1704-1974, New Jersey Marriage licensindex, 1915-2016, New York State dödsindex, 1880-1956 , och USA Naturaliseringsregister, Northern California, 1852-1989...

10 skäl att komma till Oslo och delta i MyHeritage LIVE!
Nu är det bara sex veckor kvar till vår första användarkonferens, MyHeritage LIVE. Den kommer att hållas i Oslo, Norge, november 2-4, 2018. Konferensen är öppen för alla som vill lära sig mer om MyHeritage. Det finns fortfarande tid kvar att utnytta vår Early...

Cybersäkerhetshändelsen: Uppdatering 10 juni
Det här är en uppdatering angående dataintrånget som påverkade MyHeritage, som vi först rapporterade om den 4 juni och som det vidare uppdaterats om här. En säkerhetsforskare har hittat en fil med e-postadresser och hash-lösenord (det är inte egentliga lösenord) av 92,3 miljoner användare...

Nytt: MyHeritage lägger till tvåfaktorautentisering (2FA) för att säkra ditt konto
Ökningen av globala cyberfaror framhäver behovet av att öka säkerheten för användarkonton på MyHeritage, för att skydda dem från obehörig åtkomst och skydda deras känsliga data. En av de bästa metoderna för att säkra konton är Tvåfaktorautentisering (2FA). 2FA är ett extra säkerhetsskikt för ditt...

Cybersäkerhetshändelsen: 5-6 juni – uppdatering
Igår rapporterade vi om en cybersäkerhetshändelse hos MyHeritage, där e-postadresser och krypterade lösenord till 92,3 miljoner MyHeritage-användare läcktes till en privat server utanför MyHeritage. Vårt team för informationssäkerhet undersöker fortfarande denna händelse, och vi har ännu inte någon uppdatering om källan till läckan. Vi...

Vetenskapsteamet på MyHeritage i den prestigefyllda tidningen Science
Vi är stolta över att meddela att vårt vetenskapsteam, lett av vetenskapschefen på MyHeritage, Dr. Yaniv Erlich, har haft en banbrytande artikel publicerad i Science, en av de mest inflytelserika akademiska tidskrifterna i världen. Forskningen , som genomfördes med forskare vid Columbia University, New...
Göran Kock
augusti 15, 2016
1956 reste Sten Bergman och hans hustru till Nya Guinea och besökte olika stammar. Har ni lästhans bok Min Far Är Kanibal.
Där fins många fina bilder.